MyDrop tar ett helhetsgrepp om hälsokontroller i Sverige
Hem NyheterE-hälsa MyDrop tar ett helhetsgrepp om hälsokontroller i Sverige

MyDrop tar ett helhetsgrepp om hälsokontroller i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Det pågår en e-hälsorevolution i Sverige.

MyDrop tar ett helhetsgrepp om hälsokontroller i Sverige 1

E-hälsorevolutionen kommer reformera hur vi konsumerar hälsorelaterade tjänster och produkter. Idag finns flera aktörer som tävlar om kunderna. Mydrop den första aktören att ta ett helhetsgrepp om hälsoundersökningar.

Hälsa och sjukdom har kommersialiserats och vi rör oss raskt bort från den traditionella medicinen.

Medborgarna är inte längre beroende av vårdgivarens bedömning och prioritering; snart kan vem som helst fritt ordinera egna undersökningar och utredningar. E-hälsorevolutionen kommer reformera hur vi betraktar och konsumerar hälsorelaterade tjänster och produkter. Idag finns flera aktörer, i allmänhet grundade av unga entreprenörer, som tävlar om kunderna.

MyDrop (https://mydrop.se), som är ursprunget ur svensk forskning, är en ny men en av landets mest sofistikerade aktörer. Företaget arbetar för att tillgängliggöra alla medicinska undersökningar, för alla och till låga priser. MyDrops plattform är datadriven, automatiserad och kan användas av vem som helst. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) kommer MyDrop revolutionera läkarbedömningar och prognostisering av hälsa och sjukdom.

Egenordinerad undersökning: en ny term

Traditionellt har det krävts en läkares ordination för att ta del av vårdapparatens resurser. Trenden mot ökad integritet, självbestämmande, valfrihet och egenansvar ger dock medborgaren snabbt ett större inflytande över sin hälsa. Parallellt med detta har den tekniska utvecklingen gjort det möjligt för privata aktörer att interagera med vårdapparaten, eller till och med etablera en egen infrastruktur. Därför finns idag flera alternativ som ger individen möjlighet att själv ordinera utredningar; således har termen egenordinerad utredning fötts. Uppskattningsvis 100000 svenskar har redan ordinerat egna provtagningar av olika aktörer, och detta är bara början. MyDrops vision är att tillgängliggöra medicinska undersökningar och därmed ge individen en betydligt större kontroll. För att lyckas med detta kommer MyDrop förena evidensbaserad medicin med teknik, artificiell intelligens och e-handel.

Medborgarna kan själva

Forskning från Nederländerna visar att 18% av befolkningen har genomfört egenordinerad utredning med blodprover. Forskningen visar att individerna är positivt inställda till egenordinerad provtagning och att de litar på resultaten. De som får veta att deras provresultat är normala nöjer sig med detta besked i 94% av fallen; endast 6% går vidare och behöver använda vårdapparaten (1). Detta indikerar att egenordinerad provtagning kan fungera som ett filter för vården, samtidigt som individen får en effektiv utredning.

MyDrops filosofi är att gemene man är kapabel att ordinera egna prover och undersökningar, förutsatt att adekvat vägledning tillhandahålls. Det är först vid bedömning av provresultaten som en expert är nödvändig. Denna experten kan vara antingen läkare eller summan av många läkare, dvs artificiell intelligens.

Löftet i en droppe blod

Framtidens medicinska diagnostik vilar på blodprover (biomarkörer) och bilddiagnostik. De senaste decennierna har utvecklingen inom dessa fält varit remarkabla. Ur ett provrör kan vi idag utvinna detaljerad information om hälsan. I blod finns biomarkörer som avspeglar ämnesomsättning, arvsanlag och gener, organfunktion, infektion, inflammation, cancer och mycket mer. Nya biomarkörer, liksom ny användning av kända biomarkörer, upptäcks fortlöpande. MyDrop erbjuder i dagsläget över 100 blodprover, inklusive DNA-analyser, och utökar utbudet varje månad. Fler DNA-analyser, mikrobiota (analyser av tarmfloran), radiologiska undersökningar, och fosterdiagnostik med mera kommer att introduceras. MyDrops plattform är skalbar och hanterar alla typer av medicinska undersökningar. Således är MyDrop den första aktören att ta ett helhetsgrepp om hälsoundersökningar.

Artificiell intelligens i MyDrop

Artificiell intelligens håller redan på att revolutionera vården. Redan nu är datorer bättre än läkare på många uppgifter, exempelvis att tolka röntgenbilder, blodprover, EKG och till och med kliniska bedömningar (2-4). Idag satsas miljarder kronor på medicinsk AI och resultaten ser lovande ut. Framgångarna förklaras av en demokratisering av AI och förbättringar i algoritmer, särskilt neurala nätverk (deep learning) och tree-based ensemble methods. MyDrop är på väg att implementera dessa metoder för att tolka blodprover och andra undersökningar. Med hjälp av artificiell intelligens kommer MyDrop leda utvecklingen till säkrare bedömningar, snabbare diagnostik.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>