Nej till politisk detaljstyrning av barnhälsovården
Hem NYHETER Nej till politisk detaljstyrning av barnhälsovården

Nej till politisk detaljstyrning av barnhälsovården

Publicerat av: Redaktionen

Trots att det finns en bred samsyn om att minska den politiska detaljstyrningen av vårdcentralerna och barnhälsovården kan de rödgröna nu inte hålla sig.

Nej till politisk detaljstyrning av barnhälsovården 2Istället för att tillsammans hitta en långsiktig lösning för hur vårdcentralerna ska finansieras vill de rödgröna nu gå in och peta i enskilda delar av barnhälsovården och höja ersättningen för hembesök.

– Vi har länge sagt att vårdcentralerna behöver mer frihet från politisk detaljstyrning, att de snarare behöver bättre generella förutsättningar att sköta sitt uppdrag. Självklart är hembesöken för att informera om barns hälsa viktigt, men politiken ska inte gå in och detaljstyra hur de ska utformas, säger Gilbert Tribo (L) vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Liberalerna har en hög ambitionsnivå för vårdcentralerna i Skåne. Vårdcentralerna ska vara skåningarnas självklara val när de blir sjuka, istället för att de hamnar i kö på akutmottagningen. För att klara det uppdraget måste vårdcentralernas generella ekonomiska förutsättningar förbättras. Vårdcentralernas andel av totala sjukvårdsresurser ska öka.

Men vårdcentralerna behöver inte detaljstyras i hur de ska ta hand om sina patienter och vilken del av deras verksamhet som är viktigare än andra delar. Vi måste börja lita på personalens egen förmåga att sköta sitt jobb och ge patienterna den vård de behöver. Barnhälsovården i Skåne är självklart viktig, men låt oss inte detaljstyra hur vårdcentralerna ska hantera den.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>