NGS-tjänsten ska förbättra informationsutbytet i vård och omsorg
Hem NYHETERE-HÄLSA NGS-tjänsten ska förbättra informationsutbytet i vård och omsorg

NGS-tjänsten ska förbättra informationsutbytet i vård och omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Nu öppnar E-hälsomyndigheten en ny tjänst för nationella gemensamma e-hälsospecifikationer (NGS).

NGS-tjänsten erbjuder från start en katalog med uppgifter om e-hälsospecifikationer och rådgivning om hur de tas fram.

Syftet är säkrare informationsutbyte vilket gynnar patienter och brukare och sparar tid inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.

E-hälsospecifikationer beskriver hur information ska skapas, användas och utbytas på ett entydigt och säkert sätt. Specifikationerna gör att informationen lättare kan överföras mellan olika it-system.

– När information om patienter och brukare är standardiserad och strukturerad ökar säkerheten. Informationen kan enklare återanvändas där den behövs, vilket till exempel minskar risken för dubbeldokumentation, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E‑hälsomyndigheten.

Bedömning utifrån kriterier ger tillförlitlighet

Att tillämpa NGS:er underlättar utveckling av nationella digitala tjänster och informationssystem som till exempel inrapportering till patient- och hälsodataregistret.

E-hälsomyndigheten arbetar nu med att ta fram en process för att bedöma e‑hälsospecifikationer av nationellt intresse. Dessa specifikationer blir tillförlitliga och får status som nationella gemensamma e‑hälsospecifikationer, NGS:er.

NGS-tjänsten ska underlätta för dem som arbetar med att beställa, utveckla eller förvalta it-system inom hälso- och sjukvård och socialtjänst. I tjänsten finns uppgifter om e‑hälsospecifikationer från utgivare som till exempel myndigheter. Via direktlänkar går det att ladda ner e‑hälsospecifikationerna hos dess utgivare. E‑hälsomyndigheten erbjuder också råd och stöd vid samordning och utveckling av e‑hälsospecifikationer.

NGS-tjänsten ska förbättra informationsutbytet i vård och omsorgVision e-hälsa 2025

Den nya NGS-tjänsten är en viktig del i Sveriges strategi för e‑hälsa, Vision e-hälsa 2025. Målet är att bli bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.

Till NGS-tjänsten (öppnas i nytt fönster)

Läs mer om E-hälsomyndighetens arbete med att utveckla NGS-tjänsten (öppnas i nytt fönster)

NGS-tjänsten är ett resultat av E-hälsomyndighetens arbete med regeringsuppdraget:Att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella specifikationer, S2019/01521/FS. (Öppnas i nytt fönster)

Arbetet med uppdraget har skett tillsammans med myndigheter, aktörer inom hälso- och sjukvård och socialtjänst, organisationer inom standardiseringsområdet och med it-systemleverantörer och aktörer inom Vision e-hälsa 2025.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>