Hem Nyheter Norrtälje kommun hjälper äldre att bli mer digitala under corona-karantän

Norrtälje kommun hjälper äldre att bli mer digitala under corona-karantän

Publicerat av: Redaktionen

Med Norrtälje kommuns nya satsning Digidelhjälpen kan fler lära sig mer om hur man använder olika digitala tjänster som Swish, e-legitimation, video-chatt eller att streama film.

Norrtälje kommun hjälper äldre att bli mer digitala under corona-karantän 3Under coronapandemin har det visat sig viktigare än någonsin att kunna använda digitala tjänster via mobilen, surfplattan eller på datorn. Därför erbjuder Norrtälje kommun tillsammans med kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje (KSON) Digidelhjälpen, en kostnadsfri hjälp för dem som vill bli mer digitala och samtidigt minska risken för spridning av coronaviruset.

– Det kanske kan verka läskigt och svårt att bekanta sig med den uppsjö av digitala verktyg som finns tillgängliga idag, men med hjälp av de nya guiderna vill vi sänka tröskeln och hjälpa fler in i den digitala världen, säger Peter Svärdh, IT-samordnare på Norrtälje stadsbibliotek och projektledare för den nya satsningen.

Med DigidelHjälpen den som vill lära sig hur man har videosamtal på dator eller mobilen, hur man betalar med Swish, använder banken i mobilen och hur man kan se på film på Netflix, SVT Play eller Cineasterna. Och mycket mer. Det är Norrtälje biblioteks Digidelverksamhet som tagit fram guiderna tillsammans med Datorkskolan för att främja digital delaktighet i kommunen.

– En av de viktigaste uppgifterna för en kommun är att värna demokratin. Var och en skall ges möjlighet att ta del av utbudet i samhället. Inom demokratin är information och delaktighet i samhällets utveckling inte bara viktig – utan kan vara livsavgörande. Internet har på kort tid blivit allt viktigare, säger Bengt Ericsson (C), ordförande Kultur- och fritidsnämnden.

Digidelhjälpen består av guider med steg-för-steg-instruktioner, pedagogiska att använda, som kan hämtas på något av kommunens bibliotek. De som inte har möjlighet att besöka ett bibliotek kan få guiderna hemskickade genom norrtäljehjälper.se eller genom att ringa till kommunens kontaktcenter. Man kan även få hjälp och support med guiderna genom att ringa till kontaktcenter på 0176-71000 eller maila till digidelhjalpen@norrtalje.se.

– Det här är en jättebra och viktig hjälp till många äldre som just nu inte kan och får träffa släkt eller vänner. Genom att lära ut mer om att använda digitala tjänster kan vi hjälpa till att minska den isolering som många upplever idag vilket är en fråga som jag har lyft i min årliga rapport, säger Madeleine Rietschel, Äldreombudsman i Norrtälje kommun.

Digidelhjälpen är en samverkan mellan kommunens biblioteks Digidelverksamhet, Äldreombudsmannen och kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje. Tillsammans samarbetar vi med Digidelhjälpen för att stödja och hjälpa till med användande och kompetensutveckling runt digitala verktyg, e-tjänster och sociala medier hos kommuninvånarna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>