Nu är det bekräftat – många kvinnor med bröstcancer har ingen nytta av cellgiftsbehandling
Hem NyheterCancervård Nu är det bekräftat – många kvinnor som drabbas av bröstcancer har ingen nytta av cellgiftsbehandling

Nu är det bekräftat – många kvinnor som drabbas av bröstcancer har ingen nytta av cellgiftsbehandling

Publicerat av: Redaktionen

I veckan publicerades den oberoende studien RxPONDER i den högt ansedda tidskriften The New England Journal of Medicine.

Resultatet visar att majoriteten av de kvinnor som drabbas av den vanligaste formen av bröstcancer efter klimakteriet endast behöver hormonbehandling.

Hela 85 procent av dessa kvinnor har ingen nytta av cellgiftsbehandling.   För att identifiera rätt kvinnor har studien använt sig av gendiagnostiktestet Oncotype DX Breast Recurrence Score® som nu även finns i Sverige.

Varje år drabbas cirka 9000 kvinnor i Sverige av bröstcancer. Många av dem behandlas med cellgifter, ibland helt i onödan.   Det finns också sannolikt de som inte får cytostatikabehandling fast det hade kunnat förbättra sjukdomsprognosen. Med Oncotype DX-testet är det nu möjligt att, för den vanligaste formen av bröstcancer (hormonpositiv, HER2-negativ tidig bröstcancer med eller utan spridning till lymfkörtlarna), identifiera vilka kvinnor som är mest benägna att dra nytta av cellgifter och därmed spara övriga från onödig behandling. Testet, är utvecklat av Exact Sciences, en av världens ledande leverantörer av genexpressionsanalyser.

– Resultaten från RxPONDER-studien visar att den stora majoriteten av postmenopausala kvinnor med vår vanligaste form av bröstcancer endast behöver hormonbehandling och kan besparas cytostatika utan att öka risken för att cancern återkommer, säger Neil Yman, Business Lead, Exact Sciences Nordic.

Rekommenderas nu till vården

Resultatet från studien har lett till att den amerikanska cancerorganisationen NCCN9 har uppdaterat sina riktlinjer för bröstcancer och identifierar Oncotype DX-testet som det enda testet att använda för att förutsäga nyttan med cytostatika för patienter med bröstcancer i tidigt stadium med 1 till 3 positiva axillära lymfkörtlar, inklusive mikrometastaser. Och för bara några veckor sedan beslutade det svenska Medicintekniska produktrådet att rekommendera användandet av Oncotype DX-testet.

– Förutom att testet identifierar högriskpatienter förutsäger det även den förväntade nyttan av en cellgiftsbehandling. Det gör att man minskar underbehandling och minskar således återfallsrisken samtidigt som man reducerar överbehandling av patienter som inte har någon nytta av cellgifterna. Testet identifierar helt enkelt rätt patienter för behandling, säger Neil Yman

Nu är det bekräftat – många kvinnor med bröstcancer har ingen nytta av cellgiftsbehandling

Oncotype DX-testet är ett gendiagnostiskt test som utförs på en liten mängd av den tumörvävnad som avlägsnats under den ursprungliga operationen eller biopsin, vilket innebär att patienten inte behöver genomgå några ytterligare kirurgiska ingrepp för att genomföra testet. Hittills har testet genomförts på över en miljon patienter runt om i världen.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>