Nu kan du ta med läkaren i mobilen på resan
Hem NYHETERE-HÄLSA Nu kan du ta med läkaren i mobilen på resan

Nu kan du ta med läkaren i mobilen på resan

Publicerat av: Redaktionen

Halkat i Honduras eller ont i halsen i Honolulu?

Nu kan du ta med läkaren i mobilen på resan 2I appen ”HelpMe” kan resenärer utomlands för första gången få medicinsk rådgivning på svenska genom video eller chatt dygnet runt.

38 400 svenskar gjorde en anmälan om att de behövde akut hjälp under sin resa till SOS International 2017. Många behövde hjälp med att kontakta läkare lokalt. Men det kan vara både läskigt och svårt att söka sjukvård utomlands, med språkbarriärer och kulturella skillnader.

Nu får Ifs kunder i ett pilotprojekt tillsammans med SOS International möjlighet att kontakta en svensk läkare direkt i appen HelpMe eller via hemsidan www.helpme.sos.eu. If är det enda försäkringsbolaget som kan erbjuda den här tjänsten.

När olyckan är framme på en resa ska Ifs kunder snabbt kunna få läkarrådgivning på alla skandinaviska språk online.

– Det blir en stor trygghet och en smidig lösning för våra kunder att kunna chatta och ha videosamtal med en läkare på svenska, för att sedan smidigt slussas vidare om man behöver träffa en läkare lokalt, säger Jenny Rudslätt, reseexpert på försäkringsbolaget If.

Hjälpen via HelpMe ingår i reseskyddet i hemförsäkringen hos If.

Så här funkar det:

HelpMe är ett ”nytt” sätt att kommunicera med SOS International: både med larmcentralen och med SOS Internationals läkare. Ett bra tips är att ladda ner och logga in i appen innan avresan så att du är bekant med den.

 1. Ladda ner appen i App Store eller Google Play
 2. Logga in med pass eller Bank Id och skapa din profil
 3. Öppna appen och få hjälp av SOS larmcentral via video, chat eller wifi-samtal
 4. Beskriv ärendet och få assistans av larmcentralen. Är du akut sjuk och behöver hjälp att hitta närmaste rekommenderade sjukhus, hjäper SOS International dig med att hitta ett bra och lämpligt sjukhus
 5. Vid behov av läkarkonsultation bokas en tid/onlinebesök hos SOS Internationals läkare.
 6. Läkarkonsultation.

Ifs tips för att undvika sjukdom på resan:

 1. Vaccinationer. Viktigt att kolla upp vad man behöver för resmålet. Måste tas i god tid innan man reser (minst en månad). Gula febern, difteri och hepatit A och B är exempelvis ganska vanligt i vissa länder och det går att få ett relativt säkert skydd.
 2. Vara extra noga med handhygienen, tvätta med tvål och vatten och använd handsprit.
 3. Dricka vatten ur flaska och inte ha isbitar i glaset för att undvika bland andra3 kolerabakterien som är vanlig i både Asien och Sydamerika.
 4. Undvik matförgiftning genom att vara försiktig med sallad, kyckling, glass, rå frukt och isbitar. Ta med vätskeersättning och drick mycket om du drabbas av magproblem.
 5. Packa ett reseapotek att ha med i väskan. Det bör innehålla solskydd, febernedsättande, handsprit, plåster, sårtvätt, vätskeersättning och tabletter mot diarré.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>