Nu ska Poow hjälpa matvägrande barn värden över
Hem HÄLSA Nu ska Poow hjälpa matvägrande barn värden över

Nu ska Poow hjälpa matvägrande barn värden över

Publicerat av: Redaktionen

Björn Cronzell hjälpte sin autistiske son att lära sig äta. Nu släpper han en app som ska hjälpa andra att göra samma sak. ”Vi vänder oss till alla barn som har det tufft med maten”, säger han.

Alla som har ett barn kan föreställa sig stressen, paniken och uppgivenheten. Din älskade unge äter inte. Nu ska Poow hjälpa matvägrande barn värden över 2

För barn med diagnoser som autism kan matvägran bli ett ännu större problem. Snickaren Björn Cronzell har själv upplevt det.

Hans son Jonathan fick tidigt, bara 2,5 år gammal, sin autismdiagnos.

Livet tvärvände.

Snart skulle ett konkret problem dominera vardagen. Jonathan åt knappt någonting.

”Han åt bara pannkakor, fastnade i sina beteenden och fick inte i sig någon näring. Det var väldigt tufft”, säger Björn Cronzell.

Ett år gick. Fler pannkakor stektes. Sen fick Björn en idé. Jonathan gillade verkligen att leka med lego och flygplan.

Björn Cronzell satte sig ned och började rita. Superhjälten ”Poow” föddes på ett vanligt vitt A4-papper, men blev snart levande i Jonathans värld. Poow blev hjälten som hade kraft att rädda en stad från ett kommande vulkanutbrott, eller passagerarna i ett flygplan som höll på att störta.

Men den fanns en hake. För att ge Poow energi var Jonathan tvungen att ta en tugga.

”När han åt en bit pannkaka flög Poow iväg och slängde en stor sten på vulkanen”.

Efter några månader kunde pannkakan få sällskap. Björn testade med en bit limpa med smör på.

”Det ögonblicket glömmer jag aldrig, när Jonathan åt upp den och tittade på mig lite förvånat”, säger Björn Cronzell.

Idag är Jonathan åtta år – och äter i stort sett allt. Där kunde den här historien sluta.

Men Björn Cronzell ligger nu i startgroparna för att lansera sin superhjälte i appform, som ”Poow The Food Hero”. Målet: Att ge föräldrar världen över ett verktyg som som på ett lekande sätt kan ge deras barn en anledning att äta.

Huvudmålgruppen är barn med psykiska funktionsnedsättningar, som autism och adhd, som inte äter som de ska. Det kan handla om allt från ren matvägran till så kallad selektivt ätande (att matintaget begränsas vissa utvalda matslag).

Appen vänder sig till barn mellan 2-5 år, och kommer att vara en betal-app.

”Det finns 350 miljoner rapporterade fall av matvägran i den åldern. Samtidigt finns det inga verktyg som kan hjälpa, utan man är hänvisad till böcker eller vården som ofta har långa väntetider”.

Bakom det nystartade Skåne-bolaget Poow Application finns även spannmålsbonden Per-Magnus Espgård, som bidragit med finansiering, samt Marika Härstedt, som är grafisk designer och vd för det unga app-bolaget.

Malmö-baserade app-byrån Code & Design har utvecklat själva appen som släpps om några veckor.

Grunden är hämtad från Björn Cronzells storytelling vid köksbordet. I appen kan föräldern fota av barnets tallrik, först tom och sedan med mat på. För att Poow ska få kraft att rädda söta små kattungar i ett fallerande flygplan eller stoppa ett pågående bankråd behöver han kraft. Kraft som Poow får av att barnet äter.

Källa: av Erik Wisterberg brekit

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>