Läkemedelskandidaten mot lungsjukdomen KOL, IodoCarb, har uppvisat goda resultat för PharmaLundensis i kliniska studier. Nu tar man flaggskeppet vidare.
”KOL-projektet har fått ett lyft i och med att tre av Sveriges främsta lungkliniker klivit ombord.”, berättar vd Staffan Skogvall.
Det Lundabaserade life science-bolaget PharmaLundensis utvecklar nya läkemedel mot sjukdomar som i dag saknar effektiv behandling. Gemensamt för sjukdomarna är att bolaget bedömer att de orsakas av tungmetallen kvicksilver. Staffan Skogvall har varit vd för bolaget sedan dess grundande år 2007. Han ser mycket ljust på det läge man befinner sig i för tillfället.
”Under alla mina år som vd har jag aldrig känt att bolaget varit i ett så fördelaktigt läge som nu. Positiva resultat från de kliniska studierna med KOL-projektet såväl som EcoFilter kan snabbt generera enorma intäkter för bolaget.”
IodoCarb comp är PharmaLundensis behandling mot lungsjukdomen KOL, vilket är en folksjukdom. Mer än 500 000 personer lider av KOL i Sverige och cirka 3000 personer dör av sjukdomen varje år. Totalt är över 500 miljoner människor drabbade av KOL i världen. Och det är här räkneexemplen blir hisnande.
”Om bara en enda procent av hela världens KOL-drabbade använder sig av IodoCarb comp till en årlig kostnad om 10 000 kronor per patient genererar detta 50 miljarder i försäljning.” , säger Staffan Skogvall.
Stockholm, Lund och Umeå
Bolagets resultat förbättrades något under årets första kvartal jämfört med motsvarande period i fjol, men enligt vd:n är det enbart tillfälliga fluktuationer som bidrar till den förbättringen. För jan-mars har PharmaLundensis kunnat bedriva verksamheten till låga kostnader, men för kommande kvartal förväntar man sig en kostnadsökning i och med den kliniska studien med IodoCarb comp ska påbörjas. Till studien har tre av landets främsta lungkliniker anslutit sig. Det är Karolinska i Stockholm samt universitetssjukhusen i Lund och Umeå som avses. Att dessa deltar i studien har flera fördelar, enligt vd:n, som framhåller detta som den viktigaste händelsen för bolaget på nyhetsfronten under det gångna kvartalet. Studien beräknas ta 6-12 månader att genomföra.
”En fördel med att anlita dessa lungkliniker är att de har stor rutin på KOL-studier, varför undersökningarna kommer att genomföras på ett noggrant och professionellt sätt. En annan fördel är att en stor del av Sveriges främsta lungexperter i och med studien kommer att ha personlig erfarenhet av att behandla patienter med IodoCarb comp, vilket kan påskynda acceptansen från lungläkarna för PharmaLundensis nya läkemedel.
Förutom IodoCarb comp har PharmaLundensis ett annat projekt som hunnit långt nämligen EcoFilter. Detta ska förhindra utsläpp av bredspektrum antibiotika från patienter inlagda på sjukhus. Från sjukhus kan bredspektrum antibiotika nå ut i till exempel vattendrag och påskynda utveckling av antibiotikaresistenta bakterier. I kvartalsrapporten skriver bolaget att man kanske kan få in intäkter på EcoFilter redan under året. Men Staffan Skogvall understryker att det är svårt att prognostisera.
”EcoFilter-maskinen har testats på ett stort sjukhus i Sydsverige under våren med goda resultat. Den ska testas vidare under sommaren. Om vi ser fortsatt goda resultat finns det möjlighet för oss att sälja eller hyra ut ett antal EcoFilter i egen regi. Ett annat alternativet är att ta in en större partner med internationell närvaro till projektet, som då får sköta marknadsföringen och användandet av maskinen på de flesta marknader.”
De kliniska studierna på maskinen förväntas avslutas till hösten. Därefter ska styrelsen ta beslut om det är mest lönsamt att driva projektet vidare i egen regi, eller om det är lämpligt att söka en partner.
Affärsmodell för ökad kontroll
I kvartalsrapporten presenterade bolaget en ny affärsmodell för IodoCarb comp. Vd berättar att styrelsen är skeptisk till att licensiera ut projektet till större läkemedelsbolag på de stora och värdefulla marknaderna. Vanligtvis arbetar större läkemedelsbolag parallellt med flera projekt och det är lätt att det lilla bolagets kandidat blir liggande. I stället planerar PharmaLundensis att enbart licensera ut IodoCarb på mindre marknader så fort man har tillräckligt med data. Intäkterna från dessa mindre marknader ska sedan finansiera satsningen på de stora marknaderna; USA, Kina, Japan och Europa.
”På så sätt bibehåller vi kontrollen över projektet och maximerar intäkterna.” , säger Staffan Skogvall.
PharmaLundensis hoppas på att få ut läkemedlet till marknaden inom en tidsram på 2-3 år. IodoCarb comp är baserat på jodkol som binder kvicksilver. I tidigare kliniska studier har substansen gett goda resultat och har förbättrat lungkapaciteten hos KOL-sjuka. Den enda klara biverkan var en påverkan på sköldkörteln, vilket Staffan Skogvall hoppas skall försvinna i den kommande kliniska studien genom tillsats av ämnet perklorat till testsubstansen. Perklorat blockerar jodpumpen i kroppen och förhindrar därför upptag av jod.
”Man ska ha klart för sig att alla patienter i den kommande studien ska stå kvar på sin ordinarie behandling och samtidigt behandlas med IodoCarb comp för en maximerande bronkutvidgning. Om vår substans ger en bronkvidgande effekt sker det genom en ny mekanism som dagens läkemedel inte kan påverka. Det betyder i så fall att alla patienter med svår- till medelsvår KOL bör ta IodoCarb comp för att lindra sjukdomen.”