Ny app frigör tid i vården
Hem APP Ny app i mobiltelefonen frigör tid i vården

Ny app i mobiltelefonen frigör tid i vården

Publicerat av: Redaktionen

I Region Skåne pågår ett projekt där tusentals arbetstimmar sparas, patientsäkerheten höjs och personalen får ett beslutsstöd.

Allt tack vare en app i mobiltelefonen.

Appen gör det möjligt för vårdpersonal att dokumentera direkt vid patientens säng. Med en mobiltelefon skannas patientens armband och vårdpersonal ges snabbt åtkomst till patientens uppgifter i avdelningens patientlista. Mätvärden och kommentarer sparas direkt i journalsystemet via appen.

I vården är kraven på säkerhet höga, inte minst när det gäller appar. Tack vare ny teknik för mobil identifiering kunde ett pilotprojekt med vårdappen Medanets startas hösten 2020.

Risken att det blir fel minskar

Med realtidsdokumentation slipper vårdpersonalen dubbelarbete och sparar redan nu ungefär 20 000 arbetstimmar per år, samtidigt som patientsäkerheten höjs.

– Appen har inneburit en stor tidsbesparing. När vi skriver anteckningar på plats i ett block tar det en stund innan vi kan gå i väg till en dator för att skriva in mätvärden. Med appen går det på några sekunder. Det gör att risken för att det blir fel värden har minskat, något som är viktigt när läkemedel ska ordineras, säger Kerstin Roos, omvårdnadsledare inom akut- och intermediärvård på Skånes universitetssjukhus.

Flera gånger varje dag mäter och registrerar undersköterskor, sjuksköterskor och skötare puls, blodtryck, temperatur, andningsfrekvens och syremättnad på sina patienter och registrerar det i appen. Datan som registreras gör att viktiga förändringar snabbare kan upptäckas. Förändringar som skulle kunna leda till livshotande tillstånd.

Kerstin Roos och kollegan Christopher Luther har använt appen i ett drygt halvår.

– Den förenklar arbetet och gör att vi snabbare kan gå vidare till nästa uppgift. Klart att vi upptäckt en del barnsjukdomar med tekniken, men det är ju därför det är så viktigt att vi fått utrymme att testa den noggrant, säger Christopher Luther.

– Jag kallar dem vårdmobiler, just nu har vi 110 stycken inom verksamheten och alla nyanställda får en till låns.

Utöver vårdpersonal finns det andra personalgrupper inom administration och logistik som kan spara mycket tid genom att jobba mobilt. Exempelvis personal inom interna transporter och lokalvård där 1 000 personer framöver kommer att jobba mobilt och få sina arbetsorder i appen för det logistikverktyg som planeras att lanseras när journalsystemet Millenium går live.

Det kommande journalsystemet Millenium innebär att många av Region Skånes 32 000 medarbetare i hälso- och sjukvården kan jobba med mobila enheter, inte minst läkarna. Det kommer att finns många appar som är kopplade till journalsystemet och som på olika sätt kan underlätta vårdpersonalens arbete.

Kan spara 50 000 arbetstimmar om året

Idag använder 55 avdelningar inom slutenvården Medanets och mobilt SITHS i olika omfattning. Mobilt SITHS eID fungerar på liknande sätt som mobilt BankID. Användarna behöver inte vara bundna vid en dator längre utan kan identifiera sig och hantera känslig information som journaluppgifter direkt i en mobil eller läsplatta.

Ny app frigör tid i vården2 000 mobiltelefoner används nu och ytterligare 1 000 tillkommer vid årsskiftet. Cirka 5 000 sjuksköterskor, undersköterskor och skötare kommer att använda Medanets när det är fullt utbyggt.

Region Skåne sparar just nu cirka 20 000 timmar per år inom de vårdavdelningar som använder mobilt SITHS genom att personalen slipper dubbeldokumentation och merarbete. Vid ett fullt införande av Medanets är det inte orimligt att siffran kan närma sig 50 000 timmar per år.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>