Ny app ska hjälpa patienter med ledgångsreumatism till vardagsmotion
Hem NYHETERIT-LÖSNING Ny app ska hjälpa patienter med ledgångsreumatism till vardagsmotion

Ny app ska hjälpa patienter med ledgångsreumatism till vardagsmotion

Publicerat av: Redaktionen

Appen och internettjänsten tRAppen har utvecklats för att sporra fler patienter med reumatoid artrit (RA), också kallad ledgångsreumatism, att vara mer fysiskt aktiva i sin vardag.

Åsa Revenäs avhandling handlar om samspelet i framtagandet av tRAppen, om samarbetet som krävdes för att skapa en beteendeinriktad webbtjänst för egenvård av fysisk aktivitet vid ledgångsreumatism.
– Det är unikt att vårdprofessionen i samspel med patienter och forskare tar fram digitala tjänster på det reutaikerförbundetsättet vi gjort. Vi kan vänta oss fler sådana initiativ framöver, säger Åsa Revenäs, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet.

Medlemmar från Reumatikerförbundet deltog från forskningsprojektets start. Under utvecklingsfaserna var de betatestare. När projektet avslutades rapporterade två tredjedelar av testarna att de tänkte fortsätta att träna med hjälp av appen.
– Alla som använde tRAppen rapporterade också att de ville rekommendera den till andra. Det är egentligen det högsta berömmet vi kan få, särskilt som tRAppen är den första i sitt slag, säger Åsa Revenäs.

En av de som testat tRAppen är Erik Sundin, webbredaktör på Reumatikerförbundet.
–  Den unika fördelen med tRAppen är att den utgår från reumatikers situation och uppmuntrar deltagande efter förmåga. Dina insatser räknas oavsett hur i pass bra form du är jämfört med andra och varje ansträngning blir en del av gruppens framgångar. Detta gör det naturligt enkelt att peppa andra i gruppen och du får en positiv stämning som sporrar till ökad träning. Det enkla gränssnittet gör det dessutom lätt att dokumentera sina framsteg och sätta mål för sin personliga utveckling, säger Erik Sundin.

I år kan upp till 400 patienter använda tRAppen. Så småningom tillgängliggörs appen för alla patienter med ledgångsreumatism.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>