FemTech app hjälper kvinnor som har fått hormonspiral att ha koll på sina blödningar
Hem APP Ny FemTech app hjälper kvinnor som har fått hormonspiral

Ny FemTech app hjälper kvinnor som har fått hormonspiral

Publicerat av: Redaktionen

Den främsta anledningen till att kvinnor tar ut sin hormonspiral under det första året efter att de har fått den insatt är att de upplever att de inte har koll på sina blödningar.

Därför har Bayer utvecklat appen MinSpiral som hjälper kvinnan att förutse kommande blödningar så att hon kan planera och känna sig tryggare.

Genom att föra digital dagbok i appen över blödningar under tre månader, får kvinnan överblick över sannolika blödningar under de kommande sex månaderna. Via appen kan hon också få påminnelser och svar på vanliga frågor om sin hormonspiral.

– Unga kvinnor vill ha koll och är vana att ställa frågor om preventivmedel, sex och mens.

För en del kvinnor som fått en hormonspiral insatt är småblödningar eller oregelbundna blödningar ett stort problem och en orsak till att de vill ta ut sin spiral i förtid. Den här appen kan hjälpa dem att bättre förstå hur deras kropp fungerar och att därmed känna ökad trygghet. Mobiltelefonen har de alltid med sig, säger Kristina Gemzell Danielsson, Professor/överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet

FemTech app hjälper kvinnor som har fått hormonspiral att ha koll på sina blödningarAppen erbjuds utan extra kostnad till de kvinnor som får en hormonspiral från Bayer insatt. De kan ladda ner appen i sin mobiltelefon och aktivera den med en personlig kod som de får av sin barnmorska/gynekolog samma dag som de får spiralen insatt.

Appen MinSpiral bygger på en AI lösning som är utvecklad av läkare och statistiker. En AI algoritm som kan förutse blödningar bygger på kliniska studier med fler än 2,500 kvinnor i 12 länder.

Fler använder hormonspiral

Cirka 100 000 kvinnor får en hormonspiral i Sverige varje år. Spiralanvändningen har ökat hos unga sedan Läkemedelsverket kom med uppdaterade rekommendationer för preventivmedelsanvändning 2014, att spiral kan användas som förstahandsval till kvinnor i alla åldrar. Hormonspiral är ett bra alternativ för kvinnor som vill ha ett preventivmedel med en låg hormondos.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>