Ny immunterapi kan motverka kronisk njursvikt
Hem NYHETERFORSKNING Ny immunterapi kan motverka kronisk njursvikt

Ny immunterapi kan motverka kronisk njursvikt

Publicerat av: Redaktionen

Njurinflammation är orsak till ungefär en fjärdedel av alla fall av kronisk njursvikt i Sverige, då patienten ofta behöver dialys eller transplantation.

Ny immunterapi kan motverka kronisk njursvikt 1

Bengt Fellström, överläkare på Akademiska sjukhuset

För en viss typ av njurinflammation (IgA nefrit) tros överaktivitet i tarmens immunsystem spela stor roll. En europeisk patientstudie, där Akademiska sjukhuset deltog, visar att en ny sorts immunterapi kan minska äggviteutsöndringen i urin, dämpa aktiviteten hos antikropparna och stabilisera njurfunktionen. Resultaten publicerades nyligen i The Lancet.

– Resultaten är mycket lovande. En effektiv läkemedelsbehandling som stabiliserar njurfunktionen skulle innebära ökad livskvalitet för många svårt njursjuka som lider av njurinflammation av typen IgA nefrit. Dessa skulle i förlängningen möjligen slippa dialys och transplantation, säger Bengt Fellström, senior professor i njurmedicin vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, som ansvarat för den medicinska delen av studien.

Var tionde njursjuk som går i dialys i Sverige och övriga västvärlden har en bakomliggande njurinflammation av typen IgA nefrit, där antikroppar i immunsystemet deformerats och dragit igång en immunologisk reaktion. En överaktivitet i tarmens immunsystem tros spela stor roll. Globalt är det den vanligaste formen av njurinflammation. I Asien står patienter med den sortens njurinflammation för cirka 35 procent av alla i dialys. Både genetiska faktorer och omvärldsfaktorer anses spela roll för dessa skillnader.

– Sjukdomen har oftast ett utdraget förlopp, till en början utan direkta symtom från njurarna. Den immunologiska reaktionen påverkar så småningom kärlnystan i njurarna vilket kan leda till blod och äggvita i urinen. Njurfunktionen försämras gradvis och knappt hälften av patienterna utvecklar kronisk njursvikt och behöver dialys eller transplantation, framhåller Bengt Fellström.

I den aktuella studien ingick totalt 150 patienter i tio europeiska länder, samtliga med njurinflammation av typen IgA nefrit. Patienterna slumpades in i två grupper där den ena fick behandling med Nefecon, som påverkar tarmens immunceller, alternativt placebo. Nefecon är ett läkemedel under klinisk utveckling för behandling av patienter med primär IgA nefropati (IgAN) som är i riskgruppen att helt förlora njurfunktionen. I gruppen som fick aktiv behandling minskade äggviteutsöndringen i urinen samtidigt som njurfunktionen stabiliserades helt.

Idén till denna immunterapi kommer ursprungligen från forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Uppfinningen förvärvades sedermera av Pharmalink AB som finansierat den aktuella studien och avser påbörja en Fas 3-prövning för att registrera produkten.

Professor Bengt Fellström har haft en central roll i studien som Principal Investigator. Resultaten publicerades nyligen i den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>