Ny kunskap om hur lungfunktionen utvecklas från barn till vuxen ålder
Hem NYHETERFORSKNING Ny studie om hur lungfunktionen utvecklas från barn till vuxen ålder

Ny studie om hur lungfunktionen utvecklas från barn till vuxen ålder

Publicerat av: Redaktionen

Det är idag välkänt att lungfunktionen är starkt kopplad till olika lungsjukdomar som astma och KOL, och även till allmän hälsa hos både barn och vuxna.

Tidigare forskning har funnit att barns lungfunktion ökar enlig en viss tillväxtkanal, på motsvarande sätt som för längd och vikt, och att barn som har en sänkt lungfunktion runt skolåldern sannolikt kommer ha det resten av livet.

Nu har forskare vid Södersjukhuset och Karolinska Institutet i en ny studie visat att lungornas tillväxt kan påverkas positivt under barndomen, och att man alltså kan komma upp i en normal lungfunktion även om man som barn haft sänkt nivå.

Men forskarna kunde också se att vissa barn får en relativt sämre lungfunktion under uppväxten upp till vuxen ålder.

´- Våra resultat ger hopp om att kunna öka lungfunktionen hos de som haft en tuff start i livet, till exempel på grund av prematur födsel, exponering för tobaksrök eller luftföroreningar, svåra luftvägsinfektioner eller astma”, säger professor Erik Melén som lett studien.

– Men vi måste också vara uppmärksamma på om några av våra patienter böjar får sämre lungfunktion – vilket alltså kan ske redan under barndomen – för att minska risken att de får en kronisk sänkt lungfunktion som vuxna med ökad risk för KOL och andra sjukdomar.

Ny kunskap om hur lungfunktionen utvecklas från barn till vuxen ålder

Erik Melén

Studien baseras på det stora BAMSE-projektet i Stockholm som följt drygt 4000 barn från födseln upp till 24 års ålder och resultaten har publicerats i en av de ledande medicinska tidskrifterna, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>