Ny mötesplats för cancerberörda öppnas
Hem NYHETERCANCERVÅRD Ny mötesplats för cancerberörda öppnas i Stockholm

Ny mötesplats för cancerberörda öppnas i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Kraftens hus Stockholm är en ny mötesplats för cancerberörda.

Livet förändras efter en cancerdiagnos och på Kraftens hus blir det möjligt att dela erfarenheter med andra som är i en liknande situation.

Närstående, efterlevande eller den som själv fått en cancerdiagnos är välkommen, oavsett ålder. Tanken är att Kraftens hus ska vara en plats för kraft och stöd i mellanrummet mellan vården och vardagslivet.

Den 28-30 mars invigs Kraftens hus som bjuder på ett fullspäckat program och Hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi öppningstalar. Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland har tagit initiativ till Kraftens hus Stockholm men det drivs som en förening. Verksamhetsledare Lotta Forsberg ser stora möjligheter att kunna ta vid där vårdens uppdrag tar slut:

  • Många gånger upplever cancerberörda och deras närstående ett glapp mellan tryggheten i vården, medan man är i behandling, och att ta sig an vardagslivet igen. Det saknas ett forum där det går att möta andra och få höra att livet kan utvecklas väl trots sjukdomens följder. Därför startar vi Kraftens hus som blir ett komplement till hälso- och sjukvården och andra välfärdsaktörer.

Till Kraftens hus kommer det att vara möjligt att bara komma och ta en fika. Men under våren kommer också föreläsningar, författarkvällar, samtalsgrupper och kurser att erbjudas, förutom olika typer av skapande aktiviteter i Kraftens hus egen ateljé eller i det större konferens- eller dansrummet. Verksamheten kommer att utvecklas i dialog med de besökande och har inspirerats av de brittiska Maggie’s som också erbjuder stöd till cancerberörda.

Verksamheten ska växa

Kraftens hus Stockholm är landets andra i ordningen. Först ut var Kraftens hus Sjuhärad i Borås och näst på tur står Göteborg som just bildat en egen förening. För närvarande är det Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland som står för det ekonomiska men med hjälp av bidrag från näringsliv och donationer är målet att bygga upp en bred och innovativ verksamhet.

  • Nu börjar vi i liten skala och kommer att ha öppet 2-3 dagar i veckan. Vi kommer att erbjuda olika typer av prova på-verksamheter och det är viktigt för oss att ta reda på vad besökarna har behov av så att det vi gör både är roligt, relevant och kan bidra till att ge hopp och en känsla av meningsfullhet, säger Maria Wahlström-Norlin som är ordförande i Kraftens hus Stockholm.

Ny mötesplats för cancerberörda öppnasEtt vetenskapligt råd kommer att bildas så att forskning kan kopplas till Kraftens hus verksamhet. Socialstyrelsen lyfter i sina rekommendationer om en utvecklad cancervård fram att Kraftens hus är ett värdefullt komplement till den reguljära cancerrehabiliteringen. Inte minst för att de erbjuder det psykosociala stöd som hamnar utanför hälso- och sjukvårdens ansvarsområde, men som patienter och närstående i många fall har behov av, i vissa fall under lång tid efter avslutad behandling.

 

Invigningen inleds den 28 mars 12:30.

Fullständigt program finns på hemsidan stockholm.kraftenshus.se

Adress: Hantverkargatan 2D, Serafens sjukhus

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>