Ny omvärldsrapport: e-hälsa kan bli nästa exportsuccé för Västsverige
Hem NYHETERE-HÄLSA Ny omvärldsrapport: e-hälsa kan bli nästa exportsuccé för Västsverige

Ny omvärldsrapport: e-hälsa kan bli nästa exportsuccé för Västsverige

Publicerat av: Redaktionen

Det västsvenska näringslivets kompetensprofil ger regionen möjlighet att ta en ledande roll i den explosiva utvecklingen av health tech – digitala vård- och hälsotjänster.

Ny omvärldsrapport: e-hälsa kan bli nästa exportsuccé för Västsverige 2Den slutsatsen dras i en färsk omvärldsrapport från Sahlgrenska Science Park.

Samma kompetenser som ligger bakom den stora omställningen av fordonsindustrin får central betydelse för paradigmskiftet inom life science.

I omvärldsrapporten The Power of Coaction ges fakta bakom slutsatsen att Västsverige därför är en av Europas mest attraktiva regioner för life science-investeringar. Globala megatrender, ICT-kompetens, ett starkt samverkansklimat och näringslivets förmåga att bygga värden inom life science-sektorn över tid lyfts särskilt fram.

AI, mobilitet och uppkopplade enheter kommer enligt rapporten få lika stor påverkan på vården som att självkörande, uppkopplade och elektrifierade fordon helt förändrar villkoren för transportsektorn.

– Regioner som har tillgång till såväl ICT, som en väl fungerande life science-miljö, akademisk forskning och en stor vårdproduktion med testmiljöer kommer att ha framgång i denna utveckling, säger Charlotta Gummeson, VD för Sahlgrenska Science Park.

Som exempel visas en sammanställning som gjorts för Business Region Göteborg av starka varumärken och innovativa företag som finns på plats inom regionen. Det är verksamheter i olika branscher som nu ser nya möjligheter att produkt- och tjänsteutveckla tillsammans.

– Det som nu händer inom digital hälsa – health tech – bygger på gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som tidigare inte förknippats med vård- och hälsotjänster. Vi ser en dramatisk tillväxt på detta område och visar med rapporten att Västsverige har alla möjligheter att bidra till en positiv utveckling i ett nordisk och globalt perspektiv, säger Charlotta Gummeson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>