Ny rapport om hot och våld på jobbet
Hem NYHETER Ny rapport om hot och våld på jobbet

Ny rapport om hot och våld på jobbet

Publicerat av: Redaktionen

AFA Försäkrings nya statistikrapport belyser arbetsolycksfall på grund av hot och våld i arbetet.

Ny rapport om hot och våld på jobbet 2Vissa yrkesgrupper, exempelvis anställda inom sjukvården, är mer utsatta för hot och våld på jobbet än andra. Många av de som råkar ut för allvarliga arbetsolycksfall utsätts för rån.

– Strax över vart tionde arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Det är cirka 5 000 personer per år, säger Anna Weigelt, chef på analysavdelningen på AFA Försäkring, som tillsammans med analytiker Therese Ljung tagit fram den nya rapporten ”Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden”.

Vissa yrken mer utsatta än andra

Många skador orsakade av hot och våld inträffar i kontaktyrken som exempelvis inom vård och omsorg, och i yrken där man hanterar pengar som inom handel och restaurang. Väktare, ordningsvakter och yrken inom socialt arbete är också utsatta.

– Vissa yrken är mer utsatta än andra vilket är viktigt att belysa. Flest arbetsolycksfall på grund av hot och våld inträffar bland undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Generellt är hot och våld även betydligt vanligare bland kvinnor, säger Therese Ljung.

Många allvarliga olycksfall beror på rån

I genomsnitt kategoriseras 17 procent av samtliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld som allvarliga olycksfall. En stor andel av de allvarliga arbetsolycksfallen beror på rån.

Ett typiskt olycksfall i handeln kan beskrivas så här: ”Två maskerade killar kommer in med var sin kniv och säger åt mig att öppna kassan och lägga ner pengarna i påsen. Jag ger dem alla pengar jag har i kassan.”

– Många arbetsolycksfall orsakade av hot och våld leder till fysiska skador och träffar främst huvud, hals eller ansikte. Men arbetsolycksfall med hot och våld leder ofta även till en psykisk diagnos, säger Therese Ljung.

Vill förebygga arbetsskador – därför sprids rapporterna

– Eftersom 9 av 10 arbetande svenskar omfattas av någon av AFA Försäkrings kollektivavtalade försäkringar, har vi en unik skadedatabas. Den innehåller 14 miljoner ärenden. Där kan vi se vilka yrkesgrupper, sektorer, arbetsuppgifter och aktiviteter som är förknippade med olika skador och sjukdomar. Genom att sprida rapporter som utgår från vår statistik hoppas vi kunna bidra i arbetet med att förebygga arbetsskador och ohälsa, säger Anna Weigelt.

Varje år tar AFA Försäkring fram flera delrapporter och en årlig mer omfattande arbetsskaderapport. “Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden” är årets fjärde och sista delrapport. AFA Försäkring arbetar även aktivt med insatser för att förebygga arbetsskador och finansierar forskning kring arbetsmiljö.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>