Högre risk för ångest och depression hos personer med ADHD enligt ny studie
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Ny studie: Högre risk för ångest och depression hos personer med ADHD

Ny studie: Högre risk för ångest och depression hos personer med ADHD

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie publicerad i tidskriften JAMA Psychiatry visar att personer med ADHD har en högre risk för att utveckla ångest och depression.

Forskarna undersökte data från över 34 000 personer i åldrarna 4-17 och fann att de med ADHD hade dubbelt så hög risk för ångest och depression jämfört med de utan diagnosen.

Även om det tidigare har funnits bevis för en koppling mellan ADHD och psykiska hälsoproblem, är detta den största studien som undersökt sambandet hos barn och ungdomar.

Resultaten visar på vikten av att tidigt identifiera och behandla ADHD för att minska risken för utveckling av ångest och depression.

Forskarna påpekar att det är viktigt att inkludera psykologiska behandlingar tillsammans med medicinsk behandling för att hjälpa individer med ADHD att hantera de utmaningar som kan leda till psykiska hälsoproblem.

Högre risk för ångest och depression hos personer med ADHD enligt ny studie

Högre risk för ångest och depression hos personer med ADHD.

”Det är viktigt att notera att studien inte visar ett orsakssamband mellan ADHD och ångest och depression, men det visar på en stark korrelation. Mer forskning behövs för att utforska det exakta sambandet och bästa sättet att hjälpa individer med både ADHD och psykiska hälsoproblem.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>