Hem NYHETERFORSKNING Ny studie om betydelsen av digital kulturtillgång i vården

Ny studie om betydelsen av digital kulturtillgång i vården

Publicerat av: Redaktionen

I ett nytt samarbete ska operaföreställningar från The Metropolitan Opera (Met) göras tillgängliga för patienter och närstående i hemsjukvård.

Ny studie om betydelsen av digital kulturtillgång i vården 2

Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Samtidigt undersöks betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård.

Bakom projektet ”Kultur i Nära vård” står Betaniastiftelsen, Studio Acusticum och Göteborgs universitet.

Samhället står i en förändring där en stor del av vården flyttar hem. Här behöver kultur som existentiellt stöd följa med. Digitaliseringen öppnar nya möjligheter för daglig kulturtillgång, men stöd behövs för målgrupperna.

I ett gemensamt projekt mellan Göteborgs universitet, Studio Acusticum och Betaniastiftelsen undersöks vidare sambanden mellan kulturtillgång och livskvalitet för personer som vårdas i hemmet eller på särskilt boende samt deras närstående.

– Vi vill undersöka om högkvalitativa operaupplevelser kan ge ökad livskvalitet för den här målgruppen, och vi tror det finns ett värde i att vi som idéburen stiftelse, som verkar i vården, finns med i det arbetet, säger Ulrika Lind, utvecklingschef Betaniastiftelsen.

En målgrupp saknas

Met är en pionjär och förebild i digitaliseringen av scenkonst. Deras livesändningar på bio har över 24 miljoner besökare sedan starten 2006. De visar opera på fler än 2 200 biografer i 70 länder, på sex kontinenter.

Men det finns fortfarande en målgrupp som är svår att nå: De människor som inte kan ta sig till varken operascen eller biograf, och som inte själva kan söka sina kulturupplevelser på grund av ålder, sjukdom eller annan funktionsvariation.

Därför ska nu operaföreställningar från The Metropolitan Opera genom en särskild licens för Betaniastiftelsen göras tillgängliga, via Kulturarenan.se, för patienter och närstående i hemsjukvård.

– Den digitala tekniken ger oss inte bara möjligheter att nå ut vitt och brett, den ger oss framförallt möjlighet att nå ut specifikt och träffsäkert. För den musikintresserade kan detta innebära att man fortsatt kan ta del av sin favoritmusik även om man är förhindrad att ta sig till scenerna. Musiken blir ens följeslagare i livets alla skeden, säger Roger Norén, konserthuschef Studio Acusticum.

Forskning om kulturtillgång i vården

Göteborgs universitet har, på initiativ av Betaniastiftelsen, 2018-2020 undersökt innebörder av musikupplevelser för äldre på särskilda boenden, samt deras närstående och vårdgivare. Studien inkluderar även upplevelser via digital kulturförmedling. Resultaten från studien visar att musikupplevelser väcker minnen, känslor och fascination, samt möjliggör gemenskap och ger upplevelser av harmoni och livskraft (Wijk & Jakobsson Ung 2020).

– Musiken kan inte ersätta medicinsk behandling, men är ett viktigt och kraftfullt komplement, som dessutom inte ger några biverkningar, säger Helle Wijk professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, om resultatet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>