Ny svensk teknik möjliggör tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar
Hem TEKNIK Ny svensk teknik möjliggör tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar

Ny svensk teknik möjliggör tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar

Publicerat av: Redaktionen

En ny digital teknik för enklare och mer träffsäker diagnostik av demenssjukdomar har utvecklats av det svenska start-up bolaget Geras Solutions.

Ny svensk teknik möjliggör tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar

Tack vare den senaste forskningen kan en minnesutredning nu påbörjas hemifrån, detta för att tidigt hitta och motverka demens.

 Nu har en första klinks studie också genomförts med starka resultat i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset.

Tekniken är tänkt att på sikt komplettera och kanske även ersätta delar av läkarledda minnesutredningar. Den nya digitala metoden implementeras som ett pilotprojekt inom vårdbolaget Aleris och kommer nu också testas av b.la. Västra Götalandsregionen, Region Värmland och Region Halland.

Nu släpps också en specialanpassad version direkt till privatpersoner, Minnesmottagningen.se. Det blir en världsunik möjlighet för personer som känner oro för sina minnesproblem att få en initial digital bedömning av hjärnans olika funktioner.

Diagnostik av Alzheimer och demenssjukdomar är globalt sett en mångmiljardmarknad. Geras Solutions har ett flertal välkända ägare bakom sig, b.la. entreprenörerna Claes Dinkelspiel, Bo Mattsson och Per Båtelson.

En minnesutredning görs idag med olika former av neuropsykologiska tester på papper och penna. Det genomförs tiotusentals minnesutredningar runt om i Sverige. Flertalet sker inom primärvården med både bristande resurser och lägre grad av specialistkompetens. I takt med en åldrande befolkning och nya läkemedelskandidater förväntas också efterfrågan på minnesutredningar öka markant.

”Det finns stora utmaningar inom vården och demensområdet. Behoven är enorma och vi tror att vi kommit till en punkt där marknaden är mogen att på allvar börja ta till sig nya digitala lösningar. Det är dessutom mycket tillfredställande att kunna bidra med något behjärtansvärt som samtidigt kan skapa stora värden från besparingar i samhället.”, berättar Per Båtelson, delägare och entreprenör inom hälsa med tidigare uppdrag som b.la. VD för vårdbolaget Capio, styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset, Apoteket AB mm

Marknaden enbart för minnesutredningar uppskattas till 70 miljarder kronor globalt. I Sverige uppskattas marknaden till 200 miljoner.

”Det är väldigt många som hör av sig till oss för att de är oroliga för en anhörig, eller för egen del. Minnesmottagningen.se kommer vara ett mycket värdefullt stöd för att få en initial bedömning och vägledning, utan att behöva ta sig till sjukhuset.”, säger Liselotte Jansson, Generalsekreterare, Alzheimerfonden

Svenska start-up bolaget Geras Solutions har nu utvecklat en digital plattform för bättre och snabbare diagnostik. Patienter kan med stöd av anhöriga genomföra stora delar av en minnesutredning med hjälp av läsplatta eller smartphone. Artificiell intelligens analyserar hur testet genomförs, sammanställer resultaten från en stor mängd data och presenterar det på ett sätt som underlättar för läkaren att sätta rätt diagnos.

Geras Solutions startade 2015 i Stockholm som ett projekt inom Swedish Care International, ett dotterbolag till Stiftelsen Silviahemmet. Tanken är att dra nytta av modern teknik för att stärka både diagnostik och prevention av demenssjukdomar.

”Vi vet att många inte får del av ordentliga minnesutredningar. Genom att dra nytta av ny teknik och den senaste forskningen kan vi bidra inom ett område där behoven är väldigt stora”, säger Rickard Forsman, VD på Geras Solutions / Minnesmottagningen.se 

En forskningsstudie från Karolinska Universitetssjukhuset som nu publiceras i The Journal of Prevention of Alzheimers Disease, visar på motsvarande- eller högre sensitivitet och specificitet för de digitala testerna än vad som givits av de normala intervju-baserade testerna med papper-och-penna. Utöver de poängskalor som används som stöd för diagnostiken fås också en mängd information om hjärnans olika funktioner, vilket är till stor hjälp för att ställa diagnos. Exempelvis mäter appen också tidsåtgång för de olika momenten, vilket i studien med 95% konfidensintervall kunnat särskilja individer med ”subjektiv kognitiv svikt”, ”mild kognitiv svikt” och de individer som sedan fått en demensdiagnos.

”Med digitalt stöd har vi möjligheten att drastiskt korta ned tiden för den kognitiva utredningsprocessen och samtidigt få tillgång till ett betydligt bättre beslutsunderlag”, säger Göran Hagman, Neuropsykolog på Karolinska Universitetssjukhuset.

Vårdföretaget Aleris genomför sedan i augusti ett pilotprojekt med tekniken från Geras Solutions. Nu påbörjas även piloter inom bl.a. Västra Götalandsregionen, Region Värmland och Region Halland. Syftet är att låta patienter, anhöriga och vårdpersonal utvärdera användarvänligheten. Värdet av att kunna göra delar av utredningen hemifrån utvärderas även ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. Förhoppningen är att direkta tidsbesparingar och bättre underlag ska kunna frigöra resurser och ge bättre vård.

Nu släpps också konsumentappen Minnesmottagningen.se. Det kommer bli världens första digitala minnesmottagning dit privatpersoner kan vända sig direkt för att få en digital bedömning av minne och hjärnans andra funktioner. Det är tänkt att vara ett enkelt sätt att i lugn och ro i hemmiljö, lära sig mer om hjärnhälsa. Användarna får svara på ett antal frågor om sin situation och sitt hälsotillstånd. I appen kan de också göra de nya digitala testerna. Efter att alla delar av minnesutredningen genomförts går Minnesmottagningens specialister igenom resultaten i detalj. Därefter får användaren ett utlåtande från specialist om ev. behov av fortsatt utredning hos vårdcentral för blodprov och röntgen.

Under 2021 kommer Minnesmottagningen.se också att erbjuda stöd som vårdgivare. Då kommer tjänsten kunna tillhandahållas till lägre kostnad för användarna och stöd kommer även finnas för eventuell vidare remiss inom sjukvården.

”Appen är ett tillgängligt och viktigt stöd för alla de som är oroliga över sina minnesproblem”, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker, chef Svenskt Demenscentrum.

I appen finns också information och verktyg för att jobba med preventiva aktiviteter relaterat till hjärnhälsa. Detta utgår ifrån delar av professor Miia Kivipeltos banbrytande och prisbelönta forskning om hur förändrad livsstil kan bromsa sjukdomar i hjärnan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>