Den digitala tekniken mobil teledermatoskopi gör det möjligt för patienter på Västervårdens Husläkarmottagning att få snabba och pricksäkra svar om sina hudförändringar.
Genom tekniken – som införs under maj – kan väntetiderna till hudläkare kortas med flera veckor.
Hudcancer är en aggressiv cancerform och en av de snabbast ökande cancerformerna i Sverige, och trots råd om solskydd och solvanor bedömer Cancerfonden att förekomsten kommer att öka under lång tid framöver.
Till skillnad mot många andra cancerformer har patienter med hudcancer hög överlevnadsgrad och omkring 90 procent överlever förutsatt att cancern upptäcks och behandlas i tid. Men väntetiderna för att träffa hudläkare är generellt långa och uppgår i Stockholm ofta till 90 dagar.
– Genom den här tekniken kan patienter med misstänkta hudförändringar snabbt få hjälp av en hudläkare. Väntetiderna från misstanke om cancer till operation kan kortas med flera veckor, säger Carl Astner, specialist i allmänmedicin vid Västervårdens Husläkarmottagning, som är del i ett projekt inom Stockholms läns landsting där tekniken prövas och utvärderas.
Teledermatoskopi – en svensk teknik som vunnit Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen för bästa innovation – bygger på att läkaren på vårdcentralen fotograferar misstänkta förändringar med en smartphone kopplad till en förstoringslampa – ett dermatoskop.
Därefter laddas bilden via en mobilapplikation upp till en databas där hudläkare får tillgång till bilderna. Hudläkaren tar del av bakgrundsinformationen, granskar fallet och skriver ett utlåtande och en rekommendation om hur fallet bäst behandlas.
– Inom loppet av en vecka informerar vi patienten om svaret och har en plan för den fortsatta vården. Tekniken ger en ökad säkerhet i bedömningen, vilket gör att vi kan undvika att operera bort hudförändringar för säkerhets skull. Tekniken möjliggör snabb diagnos av hudförändringar, och är väldigt viktigt eftersom malignt melanom är den cancerform som ökar mest i Sverige, säger Carl Astner.