Hem TEKNIK Ny teknik kan effektivisera sjukvården

Ny teknik kan effektivisera sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Teknik ska lösa problem – och att göra sjukvården mer effektiv är ett problem som den borde kunna hjälpa till med.

Ny teknik kan effektivisera sjukvården 2

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

Jag ser idag flera nya tekniker med potential att förändra hur sjukvården fungerar. 5G, IoT och Edge är på väg att få ett genombrott och kommer göra världen än mer uppkopplad. Få branscher kan komma att förändras så mycket av detta som sjukvården.

Dagens vård har svårt att hinna med att klara alla sina åtaganden, det är de flesta överens om. Att använda teknik är absolut inte någon universallösning på detta men samtidigt behöver produktiviteten öka inom vården och en del teknik kan vara arbetsbesparande. Flera nya tekniker har potential att öka effektiviteten.

Det är redan välkänt att de nya 5G-mobilnäten kommer underlätta många tjänster, bland annat genom snabbare kommunikation med högre kvalitet. The Internet of Things (även kallat IoT eller sakernas internet) handlar om de uppkopplade apparater som idag växer närmast explosivt i omfattning. Dessa möjliggör många av de nya tjänsterna som väntas slå igenom.

Edge är en slags teknik som idag inte är alls lika välkänd men som vi kommer höra talas om allt mer de närmaste åren. Edge kan definieras som teknik som gör det möjligt att behandla data i kanten av nätverket, närmare användaren. Många processer och applikationer förväntas helt enkelt flytta ut från centrum till kanten av nätverket. Detta stödjer digitaliseringen, bland annat genom att möjliggöra individualiserade tjänster, realtidsinformation och snabbare service.

Vi publicerade nyligen en rapport om vad Edge kommer innebär de närmaste 3-5 åren. Där nämndes just vården som ett område som kan komma att påverkas särskilt mycket. Det handlar om flera aspekter:

  1. Patienter genererar allt mer hälsodata

IoT-enheter som bärbara sensorer, blodglukosmätare och appar av olika slag blir allt vanligare. Enligt en beräkning har amerikanska sjukhus redan idag 10-15 IoT-enheter per vårdplats. Alla dessa enheter genererar stora mängder patientdata som i många fall behöver behandlas och användas omgående.

Det är förstås inte bra om det finns en fördröjning mellan att patientdata samlas in och den blir tillgänglig för vårdpersonalen – särskilt inte i akutvården. Genom att istället processa data vid nätverkets början (alltså vid den ovan nämnda Edge) behöver inte data transporteras till nätverkets centrum och tillbaka. Därmed blir analyser i realtid möjliga, vilket kan leda till bättre vård.

IoT-enheterna själva kan dessutom ofta analysera och svara på medicinska behov. Ett exempel på det senare finns i diabetesvården, där sensorer idag används för att mäta insulinnivåer och automatiskt kontrollera en insulinpump.

  1. Vård på distans blir vanligare

Att behandla data nära patienten blir även viktigt när vården sker på avlägsna platser, där kanske varken internet eller mobilnät fungerar bra. Då behövs istället teknik som kan klara behoven på plats.

Portabel utrustning i nätverkets kant kan komma att samla in och analysera patientdata utan att vara i ständig kontakt med nätverket centralt. Informationen kan sedan gå tillbaka till centrala servrar när uppkopplingen tillåter det.

  1. Nedskärningar kommer ske även i framtiden

Dessutom: Glöm inte säkerheten

Även säkerheten behöver utvecklas och bli bättre i vården, särskilt när ny teknik ställer nya krav. Inte minst är det känt att en del IoT-enheter har en alltför låg säkerhetsnivå. Detta är särskilt viktigt eftersom vården lagrar så pass mycket känslig information, som till exempel patientjournaler. Så många som 89 procent av de vårdorganisationer som har en IoT-strategi har även haft ett IoT-relaterat intrång.

Säkerhetsutmaningen handlar också om att ett intrång kan ske på allt fler platser. Det är inte längre bara datorer som kan angripas utan även till exempel en medicinteknisk produkt eller teknik som hör till fastigheten. Det här gör att det behövs bra överblick över vad som pågår på nätverket. Allt, ner till minsta sensor, måste övervakas individuellt för att snabbt kunna upptäcka när något håller på att gå fel.

I värsta fall kan intrång handla om något ännu värre än stulen patientinformation. Mardrömmen är att någon lyckas ta över och styra en internetuppkopplad apparat som till exempel används för att ge medicindoser. Eller så kan ett intrång göra att nätverket går ner vilket i sin tur leder till att livsviktiga apparater helt enkelt stannar.

Även här har den nya tekniken potential. Rätt använda kan dessa innovationer ge bättre vård såväl som en mer effektiv vård. De som arbetar med IT inom vården har mycket att vinna på att sätta sig in i möjligheterna på området redan nu.

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>