Hem Nyheter Ny utmärkelse för arbete mot benskörhet

Ny utmärkelse för arbete mot benskörhet

Publicerat av: Redaktionen

Norrtälje sjukhus arbetar aktivt med att förebygga frakturer på grund av benskörhet.

Ny utmärkelse för arbete mot benskörhet 2

Från vänster: överläkare Ann-Ida Eliasson, sjuksköterska Ann-Louise Leiby, sjuksköterska och frakturkoordinator Evalena Sandh, överläkare och biträdande klinikchef Katrin Rimsby på osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus.

För andra gången tilldelas osteoporosmottagningen nu den prestigefyllda silverstjärnan på ”Capture the Fracture”-kartan.

Sedan flera år arbetar osteoporosmottagningen aktivt för att förebygga frakturer orsakade av benskörhet. Nyckeln till framgång är en organisatoriskt välfungerande ”frakturkedja” enligt internationell modell. Betydelsefulla länkar i vårdkedjan är identifiering, riskskattning, utredning samt behandling och uppföljning. Målet är bland annat att förhindra ytterligare fraktur hos redan frakturdrabbade patienter.

Mottagning i framkant

2018 tilldelades osteoporosmottagningen en silverstjärna på ”Capture the Fracture”-kartan, underorganisation till IOF (International Osteoporosis Foundation) och är därmed internationellt ackrediterad. I år har man på nytt fått silverstjärnan och dessutom förbättrat sitt resultat med nio procent sedan föregående år.

Tidigare i år bjöds biträdande klinikchef och överläkare Katrin Rimsby in till ett seminarie i riksdagen för att berätta om arbetet mot benskörhet.

– Osteoporos är numer en prioriterad diagnos, och det är något vi är glada för. Det är en dödlig sjukdom som orsakar mycket lidande, men som tidigare har haft en låg behandlingsgrad, säger Katrin Rimsby.

Viktigt att hitta patienterna

På osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus arbetar man mycket med identifiering av patienter som kan vara drabbade av benskörhet. Manuell genomsökning av akutliggarna är ett sätt. Man söker också igenom röntgensvar med en speciell fritextsökning.

– Hittar vi beskrivningar som skulle kunna tyda på benskörhet kan vi kontakta de patienterna och erbjuda en bentäthetsmätning, förklarar frakturkoordinator Evalena Sandh.

I de fall man hittar benskörhet kan man sätta in behandling med läkemedel.

Siktet inställd på guld

Enligt Katrin Rimsby och Evalena Sandh är det välfungerande teamarbetet en viktig nyckel till framgång.

– Vi är en liten och väl samarbetande enhet och har en förstående ledning. Det gör att vi har goda förutsättningar att göra det här bra, säger Evalena Sandh.

På mottagningen är man mycket glada över sin silverstjärna men gör ingen hemlighet av att högre ambitioner finns.

– Nu siktar vi mot guldstjärnan!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>