Ny vävnadsteknik kan minska väntetid för donatorsorgan
Hem Teknik Ny vävnadsteknik som kan minska väntetid för donatorsorgan

Ny vävnadsteknik som kan minska väntetid för donatorsorgan

Publicerat av: Redaktionen

Vaskulära sjukdomar, det vill säga sjukdomar i våra blodkärl, påverkar miljontals människor världen över.

Väntetiden för ett donatorsorgan kan vara lång.

Högskolan i Skövde har under två år samarbetat med företagen Verigraft AB och Xvivo AB för att studera tillverkningen av så kallade individanpassade kärltransplantat som kan minska väntetiden för donatorsorgan – och projektet visar goda resultat.

Den behandling som finns tillgänglig idag när det gäller transplantation vid vaskulära sjukdomar går ut på att man använder patientens egna blodkärl för att transplantera till det skadade området. Behandlingen ger ofta komplikationer och generellt råder det också stor brist på organ för donation.

Visar lovande resultat

I projektet TransTissue har man istället studerat donerade blodkärl. Blodkärlstillverkningen utförs på så sätt att man avlägsnar alla celler från ett donerat blodkärl så att bara strukturen som håller samman cellerna återstår, intakt och funktionell. Till strukturen tillför man sedan patientens eget blod för att förse venen med mottagarpatientens egna proteiner.

Ny vävnadsteknik kan minska väntetid för donatorsorgan

Nidal Ghosheh, Institutionen för biovetenskap, Högskolan i Skövde

– Tekniken har tidigare visat lovande resultat i försök på grisar och inom kort kommer försök även att starta på patienter. Vi har i detta projektet studerat alla de proteiner som finns i vener som tillverkats på detta sätt. Experimenten har innefattat vener från både gris och människa som tillförts blod från gris respektive människa, för att jämföra de två systemen och för att förutsäga om det är troligt att transplantation i människa kommer att fungera lika bra som i försöken som tidigare genomförts på grisar, säger Nidal Ghosheh vid Högskolan i Skövde.

Snabbare behandling för patienter i väntan på donatorsorgan

De grisar som i en tidigare studie har genomgått transplantation av tillverkade blodkärl har inte visat några tecken på avstötning av transplantat, vilket bådar gott inför framtiden.

– Våra resultat visar att anpassning av venen startar redan i provröret. Vi har genom projektet fått bättre förståelse för denna tillverkningsprocess av blodkärl. Ytterligare studier och förbättringar av vävnader tillverkade in vitro skulle innebära snabbare möjlighet till behandling för patienter som väntar på ett donatorsorgan. Eftersom de prekliniska studierna har visat så lovande resultat, kommer det inom kort att genomföras kliniska studier, säger Nidal Ghosheh.

Samverkan ger samhällsnytta och stärker Högskolans utbildningar

För Högskolans del har projektet TransTissue också bidragit till att utöka nätverket av forskare genom att knyta två nya samarbetspartners till Högskolan. Dessutom har projektet genererat nya analysmetoder som kan användas i utbildning och forskning. För de två företag som nu samverkar med Högskolan i Skövde, ser man stora vinster med projektet:

– Högskolan i Skövde har mycket stor kompetens inom områden vi som företag inte behärskar, till exempel inom bioinformatik och hantering av stora datamängder. Detta ger oss en möjlighet att bedriva spetsforskning inom området på ett sätt vi inte annars skulle kunna. Det här projektet har först och främst genererat stora mängder forskningsdata av hög kvalitet. Detta stärker vår kunskap om de produkter vi utvecklar, ger oss möjlighet att förfina våra produktionsprocesser och ger oss en gynnsam situation för utvecklandet av framtida produkter, säger Dr. Petter Björquist, vd på Verigraft AB.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>