På lördag samlas närmare 30 000 kardiologer och andra experter på ESC Congress, världens största vetenskapliga möte inom hjärt-kärlsjukdom, i Rom.
Ett av de ämnen som tilldrar sig störst intresse är moderna behandlingar för kolesterolsänkning. Amgen bidrar till den samlade kunskapen med nya data från elva studier och presenterar samtidigt nya kliniska prövningar på PCSK9-hämmaren Repatha.
– PCSK9-hämmare har redan visats vara av stort värde för patienter som inte tål eller är tillräckligt hjälpta av äldre behandlingar. Nu får vi ytterligare värdefull kunskap om nyttan av Repatha för flera olika patientpopulationer, säger Anders G Olsson, professor vid Linköpings universitet och en av världens främsta experter på tillstånd med blodfettsrubbningar.
Under nästan ett århundrade har forskningen byggt upp en solid evidensbas för orsakssambandet mellan kolesterolhalten i blodet och hjärt-kärlsjukdomar såsom åderförkalkning och kranskärlssjukdom. Kolesterolsänkning är sedan åtminstone 20 år en kliniskt väl etablerad metod för att reducera dessa risker. Hörnpelaren i dagens standardbehandling, statiner, är effektiv för det stora flertalet av de närmare tio procent av befolkningen som får kolesterolsänkande behandling, men alla kan inte behandlas med statiner till följd av biverkningar som muskelsmärtor, illamående och mag-tarmbesvär. För patienter med ärftligt kraftigt förhöjt kolesterol, familjär hyperkolesterolemi, är problemet ofta ett annat, nämligen att även högintensiv statinbehandling inte ger tillräcklig sänkning av kolesterolet.
Det är i första hand för dessa patienter som Repatha har godkänts. Repatha (evolocumab) är en antikropp som verkar genom att hämma de proteiner som minskar leverns förmåga att avlägsna skadligt kolesterol från blodet.
– Bland mycket annat ser jag fram emot att få veta mer om de lovande data som talar för att även patienter med nedsatt njurfunktion kan behandlas med Repatha med gott resultat, säger professor Anders G Olsson.