Nya SmiLe-bolaget Raaven Therapeutics har fått sin första kund
Hem HÄLSA Nya SmiLe-bolaget Raaven Therapeutics har nu fått sin första kund

Nya SmiLe-bolaget Raaven Therapeutics har nu fått sin första kund

Publicerat av: Redaktionen

rAAVen Therapeutics designar och validerar specifika virusvektorer åt läkemedelsbolag som utvecklar genterapier.

Nu har bolaget skrivit avtal med amerikanska Myrtelle Inc. som utvecklar behandlingar för neurodegenerativa sjukdomar, och ska med hjälp av sin unika teknologi ta fram en specifik vektor av ett modifierat så kallat adeno-associerat virus (AAV) åt kunden.

Utvecklingen inom genterapi, som är en av de moderna behandlingsformer som benämns ”läkemedel för avancerade terapier” (ATMP) avancerar snabbt trots att tekniken är relativt ny.

Genterapi används vid sjukdomar som orsakas av ärftliga eller uppkomna fel i arvsmassan i kroppens celler. Hittills har ett 30-tal preparat, varav fem använder AAV, godkänts av läkemedelsmyndigheterna. I de fall virusvektorer används, och dessa ska injiceras direkt in i patientens organ, handlar det oftast om vektorer av adeno-associerat virus.

Raaven Therapeutics har expertis inom modifiering av virusvektorer för behandling av ett brett spektrum av sjukdomar. Bolaget designar samt tillverkar nya virusvektorer åt kunder för precisionsbehandling av celler i olika organ, exempelvis hjärna och lever. Tack vare en unik metod ger bolagets screeningar en högre andel fungerande vektorer än många av konkurrenternas.

– Intresset är stort för AAV-tekniken, globalt finns det runt 15 000 forskargrupper som arbetar med AAV i kliniska applikationer. Många mindre bolag vill gärna samarbeta med mindre företag som vårt, och i somras tecknade vi ett avtal med vår första kund. Vi är jätteglada för det stöd vi nu får i SmiLes inkubatorprogram och för tillgången till SmiLes nätverk och laboratorier, bland annat ett helt ny viruslabb. Eftersom vi är ett nystartat bolag hade vi aldrig kunnat göra det här på egen hand, säger Marcus Davidsson, grundare av och operativ chef för Raaven Therapeutics.

Nya SmiLe-bolaget Raaven Therapeutics har fått sin första kund

Marcus Davidsson, rAAven Therapeutics grundare

– Det är väldigt spännande att få välkomna ännu ett bolag med nyskapande teknologi och verksamhet inom området läkemedel för avancerade terapier, ATMP, som är ett av framtidens viktigaste terapiområden. Bolaget använder våra välutrustade laboratorier, vilka vi uppgraderar löpande och som bolagen gemensamt får använda, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>