Nya vårdplatser inom psykiatrisk heldygnsvård invigda
Hem NYHETER Nya vårdplatser inom psykiatrisk heldygnsvård invigda

Nya vårdplatser inom psykiatrisk heldygnsvård invigda

Publicerat av: Redaktionen

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) Psykiatri Sydväst öppnar nya vårdplatser inom den psykiatriska heldygnsvården.

Nya vårdplatser inom psykiatrisk heldygnsvård invigda 1

De nya lokalerna för psykiatrisk heldygnsvård präglas av ljus med väl genomtänkta detaljer som främjar patientens självständighet, ger säkerhet för såväl patienter som personal samt möjliggör att arbeta mer personcentrerat. Foto: Yanan Li.

Vårdplatser som mer än någonsin tidigare sätter människan i centrum vilket är en viktig del i Framtidsplanen för hälso- och sjukvården och psykiatrin.

— Landstinget har satsat 164 miljoner kronor för ombyggnad och utrustning av Psykiatri Sydvästs heldygnsvårdslokaler som är belägna inom Huddinge sjukhusområde. Detta möjliggör bland annat fler vårdplatser, fler och mindre avdelningar samt fler enkelrum, säger Nils Lindefors som är verksamhetschef vid Psykiatri Sydväst.

De ombyggda lokalerna ger förutsättningar för utvecklade arbetssätt med tryggare, säkrare och effektivare vård- och arbetsmiljöer. Att arbeta personcentrerat finns med som en del i planen för Framtidens hälso- och sjukvård. Psykiatri Sydväst är först ut inom SLSO att anamma det förhållningssättet och är även en av de första klinikerna inom psykiatrivården i Sverige att arbeta med personcentrerad vård.

Med fler och mindre teamexpeditioner på avdelningarna kan personalen interagera med patienten på ett nytt sätt. Samtidigt respekteras patientens integritet med fler enkelrum och möjlighet att låsa om sig och låsa in sina tillhörigheter.

— Nu specialiserar vi dessutom de enskilda vårdavdelningarna så att samarbetet mellan heldygnsvård och öppenvård stärks. Detta stödjer en kontinuerlig vårdkedja och ser till patientens samlade behov, säger Nils Lindefors, verksamhetschef vid Psykiatri Sydväst.

Totalt 135 vårdplatser

Inom Psykiatri Sydväst finns idag 100 vårdplatser fördelade över sex avdelningar vilka kommer att utökas till 135 vårdplatser fördelat över nio avdelningar. Varje avdelning innehåller 15 vårdplatser, varav de flesta är i enkelrum. Genomförandet sker etappvis med första etappen klar nu i oktober 2017. Lokalerna planeras att vara helt färdigställda till 2019.

Präglas av ljus och öppenhet

De nya lokalerna präglas av ljus med väl genomtänkta detaljer som främjar patientens självständighet, ger säkerhet för såväl patienter som personal samt möjliggör att arbeta mer personcentrerat. De bjuder på öppna ytor men även rum för såväl aktivitet som lugn. Under onsdagen den 4 oktober invigdes de under högtidliga former där bland andra Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms län, medverkade liksom Stockholms läns sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling. De nya lokalerna har även visats för patienter, närstående, vårdgrannar och allmänhet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>