Nyheter för patienter med hypotyreos
Hem UNDERSÖKNING Nyheter för patienter med hypotyreos

Nyheter för patienter med hypotyreos

Publicerat av: Redaktionen

Patienter med hypotyreos har mindre risk för depression än man tidigare trott.

Hypotyreos är en av Sveriges vanligaste sjukdomar och drabbar kvinnor i högre grad.

En ny studie av typen meta-analys visar ett samband mellan hypotyreos och klinisk depression. Sambandet är dock mindre starkt än man tidigare trott. En annan nyhet är att sambandet är begränsad till kvinnor. Metaanalysen av 25 studier med 348 014 deltagare visar en blygsam koppling mellan hypotyreos och klinisk depression totalt sett.

Män drabbades inte

Undergruppsanalyser visade att depression var starkare associerad med fullt utvecklad hypotyreos jämfört med smygande (subklinisk) hypotyreos vilket tyder på ett dos-effekt-förhållande. Sambandet var starkast hos kvinnor och gick inte att se hos män.

Nyheter för patienter med hypotyreos”I denna systematiska granskning och metaanalys var effektstorleken för sambandet mellan hypotyreos och klinisk depression betydligt lägre än tidigare antaget, och den blygsamma föreningen var möjligen begränsad till fullt utvecklad hypotyreos och kvinnor”, kommenterar studieförfattarna.

”Resultaten från andra grupper och våra egna resultat tyder på att hypotyreosens bidrag till depressionens pandemi förmodligen är liten. Detta är goda nyheter för patienter med hypotyreos eller”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>