Hem NYHETER Nytt analysverktyg ska förutse ohälsa

Nytt analysverktyg ska förutse ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Avonova har tagit fram ett analysverktyg som kan bearbeta stora mängder information och som analyserar data från fler än 1,5 miljoner kundmedarbetare.

Nytt analysverktyg ska förutse ohälsa 2

Robert Persson Asplund och Sofia Åström Paulsson presenterar Datadriven företagshälsa på Business Health 2019.

I verktyget samkörs bland annat journalsystem, sjukfrånvaro, medarbetarenkäter, blodprov och konditionstest.

– Tidigare har många företag gissat hur de bör arbeta med sin arbetsmiljö. Fakta har varit utspridd helt osystematiskt i organisationen på ett sätt som man aldrig skulle acceptera om det gällde företagets traditionella ekonomiska redovisning. Men med en mer avancerad analys kan vi nu förutse ohälsa och arbetsmiljörisker och på så vis motverka dem, säger Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova.

I en analys gjord med det nya verktyget visar det sig att företag som prioriterar förebyggande arbetsmiljöarbete har fem gånger större vinstmarginal än företag som jobbar mer reaktivt med sin arbetsmiljö. Det visar en ny analys genomförd av företagshälsan Avonova.

– Arbetsgivare som vill bygga ett hållbart arbetsliv behöver jobba långsiktigt med att främja hälsa och förebygga ohälsa hos medarbetare. Genom utbildningar i arbetsmiljöfrågor, fokus på att upptäcka tidiga tecken på ohälsa och ett gott ledarskap skapas arbetsplatser där medarbetarna mår bra och presterar, säger Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova.

Företag som satsar mer på förebyggande åtgärder än på reaktiva insatser har i genomsnitt 10 procents vinstmarginal, medan motsvarande siffra för företag som jobbar mer med reaktiva åtgärder på arbetsplatsen är 2 procent. Analysen bygger på hur de cirka 300 företag som Avonova stöttat mest under perioden 2012–2018 har prioriterat olika typer av tjänster inom företagshälsa jämfört med företagens vinstmarginaler. Ungefär hälften av de företag som ingår i undersökningen finns inom tillverkningsindustrin.

Små och medelstora företag, med två till tio anställda, arbetar mer förebyggande med hälsa och arbetsmiljö än större företag. Det finns också skillnader mellan olika typer av branscher. Tillverkningsindustrin sticker ut som en bransch som arbetar proaktivt med både hälsa och arbetsmiljö, medan offentlig sektor i större utsträckning har ett motsatt arbetssätt där fokus ligger på att rehabilitera och behandla när problem redan har uppstått.

– Många företag och organisationer skulle tjäna på att jobba mer strategiskt för att skapa en bra arbetsmiljö och förebygga ohälsa. När företag får ökad kunskap om hur organisationen mår kan de i tid motverka ohälsa och satsa på rätt insatser för att skapa välfungerande arbetsplatser, säger Robert Persson-Asplund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>