Nytt efterlevandestöd efter självmord
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Nytt efterlevandestöd efter självmord

Nytt efterlevandestöd efter självmord

Publicerat av: Redaktionen

Sorgen efter självmord är ofta mer komplicerad än annan sorg och kan kännas omöjlig att ta sig igenom.

Därför har Betaniastiftelsen – i samarbete med psykiater och suicidforskare Ullakarin Nyberg, samt med stöd från Folkhälsomyndigheten och kunskapsstöd från Riksförbundet SPES – tagit fram ett närståendestöd riktat till den som sörjer en person som tagit sitt liv.

Betaniastiftelsen verkar sedan år 1900 med en helhetssyn på människan i en utsatt livssituation, och med målet att så många som möjligt ska känna livskvalitet, även när döden är närvarande.

– Med det här materialet vill vi visa på vägar genom sorgen, påminna om att du inte är ensam och att det finns tillgängligt stöd som är till just för dig. Kanske finner du att du för varje dag som går kommer närmare ett sätt att leva med din sorg, och att du i egen takt kan blicka framåt, säger Ulla Burman tf direktor Betaniastiftelsen.

Stödmaterialet ges ut i form av ett närståendehäfte med kompletterande film. Häftet innehåller information och verktyg för att ta sig igenom sorgen efter självmord, oavsett hur långt personen har kommit i sin sorgeprocess.

– Det här är en folder jag önskar hade funnits när min familj drabbades. Det går att leva med stora förluster. Men det är väldigt svårt att leva utan ett hopp om framtiden. Ett hopp om att man en dag kommer uppleva glädje och mening, vid sidan av sorgen. Ett hopp denna skrift vill förmedla, säger Björn Eklund, kommunikatör Riksförbundet SPES – Suicidprevention och Efterlevandes Stöd.

Nytt efterlevandestöd efter självmord

Illustration: Åsa Magnusson

Författare Ullakarin Nyberg skriver bland annat om individuella sorgereaktioner, vanliga symtom vid sorg, kulturella skillnader, depression, religiösa tabun, besvär som kan kräva professionellt stöd, om polisens arbete efter oväntade dödsfall, om att stötta barn i sorg, om relationer som förändras och om tankar på vad som händer efter döden.

– Vår förhoppning är att häftets innehåll ska ge dig kunskap och vägledning som ökar din förståelse för sorgens natur och underlättar ditt sorgearbete, säger Ullakarin Nyberg.

Häftet är bildsatt av konstnären Åsa Magnusson som själv har förlorat sin son i självmord och använt bildskapande som ett sätt att bearbeta sorgen efter sonen Loves död.

– Nu är jag med och bidrar till något som jag skulle velat haft själv. Jag har inte sett något liknande förut. Här känner jag verkligen att bilderna kan komplettera texten. Häftet lyfter bland annat att självmord inte alltid är en följd av psykisk ohälsa, det kan handla om existentiella frågor och tillfällig livssmärta, säger Åsa Magnusson.

I en kompletterande film, i regi av Reuben Sallmander, får vi möta fem närstående till Hamid som tog sitt liv för fem år sedan. Här berättar de närstående om olika stadier av sorgen, hur de har hanterat sin ilska, skuld, tro och kärlek för Hamid, samt hur de mår idag. Filmen gestaltas av skådespelare.

Efterlevandestödet är en del i Betaniastiftelsens suicidpreventiva satsning. En webbutbildning med fokus på samtal och livsfrågor är under produktion och blir tillgänglig från 2022, även denna med stöd från Folkhälsomyndigheten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>