Nu är det klart att PICTA-projektet TEAPaN får finansiering för två år framåt.
Samverkansparterna vill bidra till effektivare användning av samhällets begränsade resurser vid trafikolyckor, ökad precision i insatser, samt reducerad dödlighet och skador.
Det är genom Vinnovas FFI-utlysning ”System of systems” som TEAPaN (Traffic Event Assessment, Prioritizing and Notification), fått en tilldelning på 5 miljoner kronor. Partners i projektet, som totalt omfattar 10 miljoner kronor, är Volvo Car Group, Consat, Detecht, SOS International, Högskolan i Borås/Prehospen, Chalmers, VTI samt Sjukvårdens Larmcentral och Ambulansen SU inom VGR.
Syftet är att skapa ökad trafiksäkerhet för alla trafikanter, t ex vid olyckor eller plötslig sjukdom, genom tidig identifiering och högre precision i bedömning, prioritering och insats. Detta kräver att grundläggande förutsättningar för samverkan mellan gemensam sektor, privat sektor och enskilda medborgare etableras – t ex öppna gränssnitt samt fastställd koppling till alarmerings- och insatsresurser.
Via uppkopplade fordon och trafikmiljöer kan fordon och trafikanter generera incidentlarm, information sändas till TEAPaN Services för analys och utvärdering med hjälp av bl a olika beslutsstöd, och där resultat och underlag delas med larm- och blåljusaktörer för korrekt prioritering och handläggning.
-Det är oerhört glädjande att vi nu äntligen efter flera försök har lyckats landa detta projekt och därmed kan påbörja arbetet med den viktiga samhällsinnovation det innebär, säger Bengt Arne Sjöqvist, Programansvarig på PICTA.
– TEAPaN bygger vidare på projektet Via Appia som vi initierade inom SAFER 2014/2015. Trots motgångar med extern finansiering är vi en kärntrupp som tyckt projektet vara för viktigt för att låta dö, och därför oförtrutet arbetat vidare. Under senare tid har detta skett inom ramen för fokusgruppen post-crash som PICTA driver tillsammans med SAFER, berättar Bengt Arne.
Den som kommer att leda projektet är Hanna Maurin Söderholm, Biträdande programansvarig på PICTA.
-För att nå dit vi är idag har många engagerat sig och investerat mycket kraft och tankemöda, så nu känns det fantastiskt roligt och spännande att få ta projektet vidare tillsammans, säger Hanna.
-Bredden på aktörerna gör att vi täcker alla aspekter inom området, vilket är unikt och skapar bästa möjliga förutsättningar för samverkan, tillägger Hanna.
I projektets första del läggs grunden till denna samhällsinnovation samt ett ekosystem för produkter och tjänster. Fokus är vårdkedjan och förbättringar gällande val av resurs och precision i beslut. Realistiska simuleringar kommer genomföras och vidare studeras affärsmodeller, integritet och datahantering.