Hem NYHETERFORSKNING Nytt projekt ska studera likheter mellan svensk och japansk sjukvård

Nytt projekt ska studera likheter mellan svensk och japansk sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

Både den svenska och den japanska sjukvården håller hög kvalitet.

Nytt projekt ska studera likheter mellan svensk och japansk sjukvård 3Vilka likheter finns och hur kan vi lära av varandra inför framtida utmaningar? I ett nytt projekt planerar forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola besöka Osaka University i Japan för att studera samskapad vård i olika sammanhang.

Välfärden i Sverige är hög och ska vara jämlik och tillgänglig för alla. Vi vet att den svenska sjukvården håller hög kvalitet samt att personalen till stor del är välutbildad. Även Japan har ett högkvalificerat hälso- och sjukvårdssystem, och är uppbyggt lite annorlunda. I detta projekt planeras studier av organisation av sjukvård och personal bland annat i kooperativa organisationsformer.

– Vårt övergripande syfte är att utforska olika dimensioner av hälsa, psykosocial arbetsmiljö och demografiska data hos hälso- och sjukvårdspersonal, i olika sjukhuskontexter i Japan. Genom att samverka kan vi analysera information från hälso- och sjukvårdssystem i Japan och på så vis få nya kunskaper av betydelse för välfärdens organisering, säger Anna Klarare, forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Projektet ska även ge vidare insikter på på möjligheter och utmaningar i morgondagens samhälle, med fokus på relationen mellan individers hälsa och delaktighet, och sjukvårdens organisation i de två länderna. Projektet görs i samarbete med Graduate School of Human Sciences, Osaka University, och innebär gemensamt arbete med att analysera material från tidigare enkätstudier samt att skriva forskningsrapporter.

Scandinavia – Japan Sasagawa Foundation har beviljat medel för ett forskningsutbyte som en del av samarbetet under 2020-2021. På grund av den pågående pandemi är tidpunkt för utbytet ännu inte fastställd. Forskare i delprojektet är Anna Klarare och Åsa Kneck (ESH, Institutionen för vårdvetenskap), Johan Vamstad och Victor Pestoff (ESH, Centrum för civilsamhällsforskning), samt Yayoi Saito (Osaka university, Graduate School of Human Sciences). Projektet har även tilldelats interna forskningsmedel från Akademiskt kollegium vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>