Henrietta Lysén initiativtagare till plattformen Vackra Maskrosbarn och Olivia Trygg Larsen grundare till Stiftelsen Trygga Barnen har en bakgrund som knyter dem samman.
Båda två vet hur det är att leva med en pappa som blivit sjuk i alkoholmissbruk och följderna efter det. Henrietta och Olivia är väletablerade föreläsare med viljan att ändra verkligheten för vart femte barn som växer upp i missbruk genom att dela med sig av sina egna erfarenheter och erbjuda stöd. Nu gör dem en satsning tillsammans och med deras olika erfarenheter kan de nå ut till ännu fler yrkesverksamma vuxna genom utbildningar och även elever på skolor genom föreläsningar.
”Det är viktigt att samarbete, för oss finns det ingen tal om konkurrens när det gäller viktiga frågor som barnens rättigheter till en trygg uppväxt utan alkoholmissbruk och/eller våld. Vi ser verkligen fram emot att samverka tillsammans med gemensamma utbildningar och föreläsningar. Tillsammans med våra olika erfarenheter kan vi ge ett större perspektiv på att detta angår alla.”-säger Henrietta Lysén Initiativtagare och föreläsare Vackra Maskrosbarn och Olivia Trygg Larsen, grundare och föreläsare Trygga Barnen.
Vackra Maskrosbarn grundades av Henrietta Lysén år 2010 för att genom egna erfarenheter sprida kunskap om barnets perspektiv att växa upp i ett hem med alkoholmissbruk, våld och sexualbrott. Vackra Maskrosbarn är en plattform som belyser, stödjer och vägleder.
Olivia Trygg Larsen lade år 2010 grunden för stiftelsen Trygga barnens arbete efter att själv vuxit upp med en alkoholiserad far. Verksamheten fungerar som ideell barnrättsorganisation med syfte att stötta barn och unga upp till 25 år som har en nära anhörig med missbruks-beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Organisationens två ben är stödverksamhet samt påverkansarbete och sprider sitt budskap ”Du är inte ensam”, ”Det finns hopp” och ”Det finns hjälp att få”.
Enligt Folkhälsomydighetens rapport 2008 lever vart femte barn i Sverige med en vårdnadshavare som har en riskabel alkoholkonsumtion. Till detta publicerades 2013 resultat från analyser av registerdata om barn födda 1987-1989. Där konstateras att 2,5 procent har haft minst en förälder inneliggandes på sjukhus för alkohol, 1,5 procent för narkotika samt 5,7 procent för psykisk sjukdom under deras barndom. I ytterligare en studie som presenterades 2014 uppskattas att 4-5 procent av barnen i Sverige bor i en familj där någon av föräldrarna har missbruks-eller beroendeproblematik.
Med dessa siffror i åtanke finns det oerhört många barn och unga som lever som anhöriga och därmed har rätt till stöd och hjälp. Därför ser vi ett stort behov av att sprida både vår kunskap inom ämnet samt sträcka ut en hand till de som vill och behöver hjälp.