Nytt SmiLe-bolag med digital molntjänst för en automatiserad avancerad mikroskopi  
Hem AI Nytt SmiLe-bolag med digital molntjänst för en automatiserad avancerad mikroskopi  

Nytt SmiLe-bolag med digital molntjänst för en automatiserad avancerad mikroskopi  

Publicerat av: Redaktionen

SaaS-bolaget Cytely har en helt automatiserad insamling och analys av mikroskopibilder för exempelvis cancerceller, bakterier och virus samt deras interaktioner i realtid.

Tjänsten ger högre datakvalitet, är mycket tidseffektiv och ger säkrare resultat än vid manuellt arbete. Cytely är antaget till SmiLes inkubatorprogram. 

 Cytely automatiserar insamling och analys av mikroskopbilder genom ett data-drivet arbetsflöde.

Den molnbaserade programvaran skannar snabbt provet, väljer ut intressanta delar i översiktsbilder och filmer från mikroskopering, gör detaljanalyser samt utvärderar och levererar rapport. Användarna kan enkelt bygga egna anpassade arbetsflöden med hjälp av  ”drag and drop”-funktioner. Genom maskininlärning och AI elimineras handhavandefel och resultaten kvalitetssäkras. 

 En exceptionell funktion med Cytelys tjänst är att den automatiskt och i realtid styr mikroskopet och kan ta fram stora mängder av den data man är intresserad av, som exempelvis data från flera infektionstillfällen. Tidigare har det krävts veckor med manuellt arbete för att få fram data från ett enda infektionstillfälle. Med Cytelys molntjänst får man likvärdiga eller bättre resultat än vid normal mikroskopering och manuell utvärdering, men på en bråkdel av tiden och utan behov av en senior mikroskopist i teamet.  

 Teamet i Cytely besitter bred erfarenhet inom medicinsk forskning och mjukvaruutveckling samt från fintech-branschen. Mjukvaran är utvecklad på Nordenfelts Lab vid Lunds universitet, där den redan använts i flera år. Bland bolagets kunder finns två forskargrupper vid Lunds universitet.   

 – Vad vi vet har ingen annan aktör automatiserat arbetsflödet från start till slut. Mjukvaran skulle även kunna användas i många andra applikationer, där man kan starta med en översiktsbild, för att ge tidsbesparing och säkrare resultat. Vi ser mycket fram emot att få SmiLes stöd i vår kommersialisering och framtida kapitalanskaffning, säger Philip Nordenfelt, Cytelys vd och medgrundare.  

Nytt SmiLe-bolag med digital molntjänst för en automatiserad avancerad mikroskopi  

Philip Nordenfelt, vd för Cytely

 – Cytely är ett mycket spännande bolag som kan ge effektivare arbetsprocesser med sin avancerade och resursbesparande teknik. Cytelys erbjudande kan bidra till effektivare forskning och diagnostik, och därmed medverka till snabbare och säkrare läkemedelsutveckling, säger Ulrika Ringdahl, operativ chef vid SmiLe.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>