Hem HälsaPsykisk ohälsa Ökad samsjuklighet i psykisk sjukdom och drogmissbruk – en utmaning för beroendepsykiatrin

Ökad samsjuklighet i psykisk sjukdom och drogmissbruk – en utmaning för beroendepsykiatrin

Publicerat av: Redaktionen

Den psykiska ohälsan hos unga i Sverige har ökat kraftigt under de senaste åren.

Ökad samsjuklighet i psykisk sjukdom och drogmissbruk – en utmaning för beroendepsykiatrin 2

Unga med psykisk ohälsa och drogmissbruk är en utmaning för beroendevården. Enligt experter på Akademiska krävs multidimensionella bedömningar och nära samarbete med övriga sjukvården och socialtjänsten.

Sambandet mellan psykisk ohälsa och risk att hamna i drogmissbruk är väl dokumenterat.

Vid samsjuklighet ökar dessutom risken att drabbas av andra allvarliga sjukdomstillstånd, till exempel infektionssjukdomar eller kroniska smärttillstånd. Enligt experter inom beroendepsykiatrin på Akademiska sjukhuset krävs multidimensionella bedömningar och ett nära samarbete med övriga sjukvården och socialtjänsten.

– Ökningen av personer som söker vård för psykisk ohälsa och drogmissbruk är en utmaning för den svenska beroendevården. För att kunna erbjuda adekvat vård krävs en sammanhållen vårdkedja där patienter erbjuds både effektiv läkemedelsbehandling och psykologiska behandlingar, säger Åsa Magnusson, sektionschef inom beroende- och neuropsykiatri vid Akademiska sjukhuset, som idag medverkar i ett seminarium i Almedalen arrangerat av U-fold/Uppsala universitet.

Enligt Åsa Magnusson krävs strukturerade och multidimensionella bedömningar samt en beredskap att behandla både beroendeproblematiken och övrig samsjuklighet inom organisationen och i nära samarbete med övriga sjukvården och socialtjänsten.

Beroende- och neuropsykiatrin vid Akademiska sjukhuset samarbetar redan idag med flera viktiga aktörer. Man satsar även på forskning och utveckling av förebyggande och skadereducerande insatser samt behandling av denna utsatta grupp. Som exempel nämner hon Team Maria Uppsala Län, en pilotverksamhet i samarbete med BUP och socialtjänsten när det gäller unga med riskbruk/beroende. Ett annat exempel är utdelning av Nyoxid, en nässpray som används för att förebygga överdoser.

– Vi har också ett samarbete med sprututbytet i länet som gör beroendepsykiatrisk vård tillgänglig även för personer som ännu inte är inne i ett aktivt missbruk och som ofta lider av psykiatrisk samsjuklighet, säger Åsa Magnusson.

Hon nämner även samarbetet med infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset för patienter i behov av hepatit C-behandling och med Smärtcentrum när det gäller opioidberoende.

– Tack vare LARO-mottagningen och Läkemedelsprogrammet kan vi erbjuda personer över hela landet integrerad smärt- och beroendevård, avrundar Åsa Magnusson

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>