Mödra- och förlossningsvården i Sverige har varit under lupp de senaste åren. Ger vi verkligen den vård, omsorg och trygghet de blivande föräldrarna behöver? Som ett stöd på vägen har Yogobe tillsammans med Egen tid och Föda utan rädsla tagit fram Gravidresan – en onlinekurs som genom yoga och profylax stöttar både mamman och partner genom hela graviditeten och förlossningen.
Sommartider kan innebära en extra oro för den som ska föda barn. Kommer det att finnas en förlossningsplats på ett sjukhus i närheten när det väl är dags? Debatten om försämrad mödra- och förlossningsvård i Sverige har gått het och berättelser om mammor som antingen tvingats föda i bil, fått svåra förlossningsskador eller fått lida av färre vårdplatser samt överbelastad sjukvårdspersonal har synts i media.
En graviditet och förlossning är enormt stort och innebär många förändringar. För att inte tala om känslor och oro samtidigt som mammakroppen förändras.
– När jag var gravid med mina barn längtade jag efter en plats där jag kunde träna och ta hand om min kropp, och samtidigt få information om bebisen, om mig själv och hur vi kunde ta hand om varandra, säger Lisa Henriksson, grundare och ägare av Egen tid.
Gravidresan är ett samarbete mellan Egen tid, Föda utan rädsla och Yogobe. Det är en unik onlinekurs för hela den stora resan genom graviditet och förlossning och innehåller:
- Föda utan rädsla med profylaxkurs
- Specialanpassad gravidyoga månad för månad
- Fostrets utveckling vecka för vecka
- Mammakroppens utveckling månad för månad
- Föräldrautbildning för graviditet, förlossning och tiden efter
Under kursen ges gravidyogasekvenser av yogalärare Cecilia Olin, månad för månad. De blivande föräldrarna får även kontinuerlig information om bebisens utveckling i magen, om mamman och hur ni kan ta hand om varandra.
– Du behöver inte öva dig på att föda barn, för det kan redan din kropp. Det du däremot kan öva på inför en förlossning är avslappning, andning och medveten närvaro. Vilket går att finna i gravidyogan. Och ju oftare du riktar fokus till dina andetag, desto lättare kommer det att bli att även göra det när du behöver den hjälpen, som till exempel under förlossningen, säger Cecilia Olin.
Föda utan rädsla (FUR) är en del av Gravidresan och är en praktisk profylaxkurs med övningar för att förebereda både mamman och partnern för förlossningen. Det handlar om hur blivande föräldrar tillsammans på bästa sätt kan hjälpa kroppen att få tillgång till en förmåga som redan finns där – med hjälp av metoden FUR. Den som föder kan hjälpa kroppen att förstå att det är tryggt. Det handlar också om hur partnern kan hjälpa och stötta på bästa sätt, om hur otroligt viktig partnerns roll är.
– Styrkan i metoden är fysiologin – hur den både kan blockera och stänga av vid rädsla och stress, men också öppna och släppa fram förmågan vid trygghet och lugn. Det är det som profylaxkursen ger verktyg, kunskap och en karta och kompass om, säger Susanna Heli, författare och skapare av metoden och boken Föda utan rädsla.
Yoga är ett fantastiskt verktyg för att lära känna sin kropp och sitt inre, särskilt i tider med stor förändring. Gravidyoga har många fördelar för både mamma och bebis. Genom att yoga regelbundet förbereds kroppen inför förlossningen och skapar bättre förutsättningar till återhämtning efteråt. Yogan kan även hjälpa till att ge mer energi, att slappna av och hantera oro inför förlossningen.
Fördelar med gravidyoga:
- Ökad energi
- Lättare att hantera oro, rädsla, ångest inför förlossning
- Minskar och underlättar vanliga gravidåkommor
- Förbereder mamman inför förlossningen och att hantera förlossningen på bästa sätt
- Avslappnande
- Lättare att behålla rörlighet i kroppen
- Bättre sömn
- Ökat välmående under graviditeten
- Ökad kroppsmedvetenhet
- Snabbare återhämtning efter förlossning
I Stockholms län väntas 650 barn födas i veckan denna sommar. Prognosen är 8 000 födslar under juni till augusti. I Socialstyrelsens senaste rapport ges bedömningen att det finns brister och behov av förändringar i vården efter förlossning, både på sjukhuset samt efter hemgång. Det behövs mer kunskap och utbildning för personalen i hela vårdkedjan om psykisk ohälsa och sjukdom i samband med graviditet och förlossning, om diagnostik, behandling och uppföljning av bristningar i bäckenbotten.
Källa: Socialstyrelsen