Oracle bidrar till bättre folkhälsa i Afrika, i ett stort biståndsprojekt.
Projektet som sker i samarbete med organisationen Tony Blair Institute for Global Change genomförs till en början i tre afrikanska länder och baseras på Oracles molnbaserade sjukvårdslösning.
Det är den molnbaserade applikationen Oracle Health Management System som kommer att synas ordentligt i sömmarna i ett stort projekt för att förbättra folkhälsan i Afrika. I samarbete med organisationen Tony Blair Institute for Global Change inleds projektet i Ghana, Rwanda och Sierra Leone.
Planen är att fler länder ska ansluta. Länder som deltar i projektet får gratis tillgång till Oracles applikation, inklusive support, under tio år.
Applikationen ska användas till få kontroll över patienters symptom och tester, samt hur de reagerar på behandling. Allra mest intressant i nuläget är nog den del av projektet som ska göra det möjligt för sjukvårdspersonal att hantera stora vaccinationsprogram. Till en början handlar det om vaccinering mot sjukdomar som gula febern, polio och mässling. Men man förbereder så klart för att kunna hantera coronavaccinering.
Oracle Health Management System kommer att användas för att registrera vaccinationer, vilket underlättas genom att alla som vaccineras får tillgång till QR-koder. I förlängningen hoppas man att satsningen ska bidra till att de afrikanska länderna ska kunna öppna sina gränser och få fart på sina ekonomier. Bevis på vaccination kommer att göra det möjligt att resa och arbeta fritt på ett sätt som inte varit möjligt under pandemin.
Blairinstitutet har jobbat en tid med bistånd till afrikanska regeringar i kampen mot pandemin. Förhoppningen är att samarbetet med Oracle ska snabba på det arbetet. Nyckeln till framgång är att samordna sjukvårdsdata på effektiva sätt, till exempel vad gäller vaccinationer och bevis för att individer är vaccinerade. Det har krävt en del anpassning av Oracles applikation till förhållandena i de olika länderna.
– Partnerskap som det här med Oracle och Blairinstitutet är mycket viktiga för att stärka sjukvården i de här länderna. Det handlar inte bara om att använda innovativ teknik, utan även om att samordna insamling av data och möjliggöra att dela data, säger John Nkengasong, chef på Africa Centres for Disease Control and Prevention.
I Ghana ser man redan positiva effekter av satsningen:
– Att ersätta det nuvarande pappersbaserade systemet för att registrera vaccinationer med digital hantering av data med Oracles plattform gör att data blir enkelt tillgängliga. Data blir säkrare och folk behöver inte oroa sig för att tappa bort vaccinationskort när de är ute och reser, säger Kwame Amponsa-Achiano, läkare i Ghana som jobbar med vaccinationer.
I Sierra Leone har man redan tagit fram en handlingsplan för att bekämpa coronapandemin. I det arbetet har erfarenheter från bekämpning av ebola varit värdefulla.
– Samarbetet med Oracle och Blairinstitutet är inte bara viktigt för att hantera coronapandemin och för andra hälsofrågor, utan även för alla satsningar på digitalisering i landet, säger David Moinina Sengeh, utbildningsminister och innovationschef i Sierra Leone.
Blairinstitutet ägnar sig bland annat åt aktiv rådgivning till regeringar angående bekämpning av coronapandemin. Ett led i arbetet är att presentera analyser som syftar till att hantera ekonomisk påverkan av pandemin och till att underlätta anskaffning av utrustning och att utnyttja tekniklösningar på bästa sätt. Förhoppningen är att arbetet ska leda till en snabbare återuppbyggnad av samhällen efter pandemin och till bättre sjukvård i allmänhet, genom digitalisering av offentlig sektor och näringsliv.