Kronans Apotek och Apoteksgruppen går samman i ett nytt bolag.
Hem Nyheter Oriolas Kronans Apotek och Apoteksgruppen går samman i ett nytt bolag

Oriolas Kronans Apotek och Apoteksgruppen går samman i ett nytt bolag

Publicerat av: Redaktionen

Oriola och Euroapotheca har den 9 februari 2022 tecknat ett ramavtal om att förena respektive apoteksverksamhet i Sverige: Oriolas Kronans Apotek, och Euroapothecas Apoteksgruppen, till ett nytt bolag.

Det nya bolaget som ska etableras kommer att ha 470 apotek en komplett e-handel med apoteksvaror, motsvarande 2 300 heltidsanställda och en sammanlagd omsättning på cirka 1 140 miljoner euro, beräknat på försäljningen för 2020.

Kronans Apotek och Apoteksgruppen går samman i ett nytt bolag.

Elisa Markula VD på Oriola och Hannes Hasselrot VD på Kronans Apotek

Det nya bolaget förväntas bli den tredje största aktören på den svenska apoteksmarknaden sett till omsättning, med en beräknad sammanlagd marknadsandel på cirka 25 procent. Det nya bolaget kommer fokusera på att utveckla sin e-handel eftersom det är där tillväxten sker på apoteksmarknaden och det är dit kunderna söker sig i allt större omfattning. Affären beräknas också ge synergier främst genom lägre fasta kostnader.

Affären måste godkännas av Konkurrensverket och beräknas vara klar senast andra halvåret 2022.

Förutsättningarna på apoteksmarknaden i Sverige har förändrats under de senaste åren eftersom konsumenternas köpbeteende har skiftat mot mer onlineförsäljning. Den digitala transformationen har drivits av snabbt växande e-handel och har accelererats ytterligare av covid-19-pandemin. Utvecklingen har varit till fördel för rena e-handelsapotek och nya aktörer har kommit in på marknaden, samtidigt som traditionella apotekskedjor har satsat stort på e-handel.

”Vi är glada över att vi nu kan presentera den planerade sammanslagningen av Kronans Apotek och Apoteksgruppen. Den kommer att skapa betydande synergier inom apoteksverksamheten. Det nya företaget kommer under de kommande 2-3 åren att koncentrera sig på att plocka hem synergierna. Oriola kommer vara en aktiv ägare för att skapa bästa möjliga förutsättningar för det nya bolaget.” kommenterar Elisa Markula VD på Oriola.

”Det nya bolaget kommer att skapa nya möjligheter genom sin storlek på marknaden. Dessutom kommer den nya sammanslagna enheten att vara bättre rustad att konkurrera med växande e-handelskonkurrens och ge betydande synergier. Det nya bolaget kommer att bli en stark och relevant aktör på den svenska apoteksmarknaden, med en tydlig lokal närvaro, med essentiella digitala förmågor och en redan framgångsrik e-handel. I den omvälvande tid som apoteksmarknaden nu genomgår är detta en viktig utveckling som inte bara kommer att gynna bolaget utan också våra kunder.” säger Hannes Hasselrot, VD på Kronans Apotek.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>