Hem HÄLSA Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upplever att de inte fått tillräcklig information om sin sjukdom.

Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upplever att de inte fått tillräcklig information om sin sjukdom.

Publicerat av: Redaktionen

Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upplever att de inte fått tillräcklig information om sin sjukdom av sjukvården.

Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upplever att de inte fått tillräcklig information om sin sjukdom. 2

Användare av Belly Balance-appen har sagt sitt och bristen på information om sjukdomen orsakar onödig oro och lidande.

Det är alarmerande att så många som 72 procent* av dem som fått diagnosen IBS, (Irritable Bowel Syndrome) upplever att de inte fått tillräcklig information om sin diagnos av vården. Det innebär att många på egen hand förväntas söka information om sin diagnos vilket orsakar onödig oro och stort lidande för individen. Vi på Belly Balance vet att IBS kan behandlas. Därför sätter vi nu fokus på IBS för att förbättra vården och hela Sveriges maghälsa.

IBS är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar ca 15 procent av Sveriges befolkning (WGO (World Gastroenterology Organisation – global guideline 2009). För att uppmärksamma och höja kunskapen om IBS har vi instiftat IBS-dagen den 16 januari. Förhoppningen är att fler ska få en lugn mage. Det går nämligen att göra något åt uppblåsthet, gaser och en allmänt orolig mage. Med hjälp av kostbehandling och livsstilsförändringar kan vi idag hjälpa de allra flesta med IBS.

Magen hindrar individer i vardagen

Problem med magen ökar. Både i Apotekets “Om mag och tarmbesvär”, Novus (juni 2019) och Magrapporten 2019 från Valio visar att trenden med ohälsa kopplad till magen har ökat sedan 2016. Idag uppger 4 av 10 svenskar sig ha obalans i magen minst varje månad. Att ha magproblem är begränsande. Av dem som svarat i Novus undersökning så säger var femte att magen styr och/eller hindrar dem i deras vardag.

Behov av ökad kunskap

– Vi ser behovet av att öka kunskapen om IBS är stort, både inom vården och i samhället i stort, säger Sofia Antonsson, dietist och grundare av Belly Balance.

Inom läkarkåren är kunskapen om IBS relativt låg och många patienter vittnar om att de inte fått information eller rätt hjälp. Hos dietister finns kunskapen, men det finns för få dietister för att kunna ta hand om alla patienter.

– Vi har i många år arbetat med att utbilda dietister och nu är det även dags att nå ut till läkarna, vilka ofta är de första att träffa patienter med IBS.

Om IBS

IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom som drabbar 15 procent av befolkningen. Merparten av dem som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen.

Orsakerna bakom IBS är fortfarande inte helt kända. Forskning om IBS pågår, både vad gäller orsak och behandling. Fortfarande ges felaktiga kostråd till patienter med IBS, vilket leder till att många inte blir hjälpta och därmed tvingas söka vård igen.

Det här är Belly Balance

Belly Balance grundades 2016 av leg dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer. Båda med lång klinisk erfarenhet från primärvården.

– Vi såg snabbt ett behov av att nå fler med vår behandling. Därför skapade vi en digital IBS-behandling som alla i Sverige kan ta del av, säger Jeanette Steijer, dietist och grundare av Belly Balance.

Behandlingen görs direkt i appen Belly Balance och är baserad på kostbehandlingen FODMAP** i kombination med kunskap om magen och stresshantering.

Belly Balance har idag avtal med de flesta försäkringsbolagen i Sverige och är samarbetspartner till flera nätläkare. Med över 15 000 st behandlade patienter anses Belly Balance vara ledande experter på behandling av IBS i Sverige.

– 2020 är året då vi på Belly Balance satsar ännu mer på att höja kunskapen om IBS i vården så att fler får rätt hjälp. Vi vill att politikerna och sjukvården tar magproblem på allvar och tillsammans med oss ökar kunskapen om IBS, betonar Jenny Sands, VD Belly Balance.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>