Psykiatriska kliniken i Skellefteå och södra Lappland har under det senaste året utvecklat ett arbetssätt där läkare inom psykiatrin kan möta patienter som befinner sig på långt geografiskt avstånd.
Tack vare den nya tekniken har överläkare Göran Nyberg träffat över 100 patienter via video på bara sex månader.
Västerbottens läns landsting ligger i framkant inom området telemedicin och vård på distans. Målet är att skapa en tillgänglig och jämlik vård för länets invånare oavsett var man bor.
Uppskattat av patienter
Överläkare Göran Nyberg har mött över 100 patienter vid psykiatriska mottagningen i Storuman via videolänk. Personalen frågar alltid patienterna innan om de är villiga att ta mötet via videolänk. När det är dags kommer patienten till mottagningen och kopplar upp sig mot psykiatriska kliniken vid Skellefteå lasarett och får prata med Göran som sitter på sitt kontor. Ibland deltar även en behandlare som sitter tillsammans med patienten.
– De allra flesta patienter upplever de digitala mötena väldigt positivt. Många upplever att det till och med är bättre och mer personligt eftersom man hela tiden tittar på varandra och inte tittar iväg under mötet eller sitter vänd mot en skärm, säger Göran Nyberg.
Göran Nyberg arbetade tidigare på psykiatriska mottagningen i Storuman så vissa av de patienter han möter via videolänk är sådana han tidigare haft fysiska möten med, men det är också en hel del nya patienter.
Väl utvecklad distansteknik
Psykiatriska mottagningarna i Lycksele, Storuman och Vilhelmina använder nu telemedicinsk specialistkonsultation som en självklar del av vardagen. Det var läkarbristen inom psykiatrin i Västerbottens inland som inspirerade det nya arbetssättet som bland annat innebär att patienter inte behöver resa lika långt för enstaka patientmöten.
Sjukstugorna och de telemedicinska metoderna har uppmärksammats internationellt, och på flera håll i världen byggs glesbygdsvården ut med Västerbotten som förebild.
Genom att möta patienterna digitalt ser Göran Nyberg flera fördelar.
– Jag vill uppmuntra fler inom vården att använda detta arbetssätt. Det fanns inga svårigheter att börja, har man datautrustningen är det bara att sätta igång. Det känns precis som att möta patienten öga mot öga i det verkliga livet, säger Göran.
Under vissa patientmöten har han fått prova sig fram till en passande lösning, till exempel vid möten då patienten inte pratar svenska. Då tog Göran hjälp av ett översättningsprogram i datorn och vid ett annat tillfälle använde han sig av telefontolk som kopplade upp sig i videosamtalet.
Ett större utvecklingsarbete inom området pågår också vid psykiatriska klinikens sektion i södra Lappland.