Parfymanvändning kopplad till hormonstörande kemikalier och provrörsbefruktning
Hem NYHETERFORSKNING Parfymanvändning kopplad till hormonstörande kemikalier och provrörsbefruktning

Parfymanvändning kopplad till hormonstörande kemikalier och provrörsbefruktning

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie inom ramen för det internationella FREIA-projektet, finansierat av EU, har avslöjat att frekvent användning av parfym kan påverka nivåerna av hormonstörande kemikalier hos kvinnor som genomgår provrörsbefruktning.

Inom det EU-finansierade projektet FREIA har forskare från Högskolan Dalarna, Uppsala universitet, Karolinska institutet och Carl von Linnékliniken undersökt sambanden mellan livsstilsfaktorer och kemikalier i samband med provrörsbefruktning.

Studien omfattade 185 kvinnor som genomgick ägguppsamling för provrörsbefruktning i Sverige.

Dessa kvinnor besvarade ett frågeformulär som omfattade livsstilsfaktorer som hemmiljö, användning av personvårdsprodukter och kostvanor. Forskarna undersökte därefter faktorernas relation till koncentrationer av hormonstörande och reproduktionsstörande kemikalier i äggstocksfollikelvätska.

Resultaten visar tydliga samband mellan frekvent användning av parfym samt konsumtion av hönsägg och vitfisk med högre koncentrationer av hormonstörande kemikalier i äggstocksfollikelvätska.

I en tidigare studie utforskade forskarna 30 olika kemikalier i blod och follikelvätska hos dessa kvinnor, och upptäckte kopplingar mellan vissa kemikalier och chansen att få ett levande fött barn. Särskilt framträdde kemikalien hexaklorobensen, en organoklorinpesticid, som är associerad med förmågan att föda ett levande barn.

Parfymanvändning kopplad till hormonstörande kemikalier och provrörsbefruktning– Vår studie kan leda till riktade rekommendationer om livsstilsförändringar för att mildra potentiella hälsorisker och fertilitetsproblem i samband med kemikalieexponering. Dessutom kan de utgöra viktig information för beslutsfattande inom området kemikaliehantering, säger Lars Berglund, adjungerad professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>