Sedan 2014 har psykiatrin inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, erbjudit självvald inläggning.
Nu visar en ny studie som gjorts bland patienter med psykosdiagnos och som provat modellen att patienterna är positiva. Genom att ha möjlighet att själva välja när de vill bli inlagda får de mer kontroll över sin egen vård.
Självvald inläggning innebär att patienten kan teckna ett kontrakt där de själva kan besluta om, och när de vill läggas in i heldygnsvård. Det finns en avsedd sängplats för självvald inläggning på de sex avdelningar som deltar i projektet. En sjuksköterska sköter inskrivningen och patienten kan komma direkt till avdelningen.
I Norge och Holland har man under en länge tid använt självvald inläggning inom psykiatrin. Patienterna har upplevt en ökad självständighet och de har i högre grad klarat sig utan långa inläggningsperioder. Det har också resulterat i färre akutbesök och att vård med tvångsåtgärder minskat.
– Det känns så rätt att vi med självvald inläggning vågar utmana maktstrukturerna som finns i psykiatrin. Patienterna får mer inflytande över sin egen vård samtidigt som sjuksköterskans roll stärks, säger Maria Smitmanis Lyle, projektledare Självvald inläggning vid psykos.
Patienterna är positiva
Efter att ha provat modellen som ett projekt under ett par år i psykiatrin inom SLSO har patienter med psykosdiagnos tillfrågats om hur de tycker att det fungerat. Resultatet från projektets första år har sammanställts i en rapport, och det stämmer väl överens med resultaten från övriga länder när det gäller patienternas positiva upplevelse. De första resultaten visar också på minskat antal vårddygn men man behöver följa projektet under längre tid för att se att resultaten håller i sig.
Patienterna har uppskattat att de själva fått bestämma över inläggning och utskrivning. Många har upplevt en lättnad med att ha kontraktet, oavsett om de använt sig av det eller inte. Bara själva vetskapen om möjligheten att kunna lägga in sig har gett en känsla av trygghet. Att vården visat tilltro till att patienten själv kan göra ett sådant val har också bidragit till en positiv upplevelse. Flera har utryckt att de känner sig mer värda och att de haft ett större inflytande än vad de är vana vid i traditionell vård.
Michael Viklund, psykiatrisjuksköterska avdelning 5 NSP, har varit delprojektledare för självvald inläggning vid psykos.
– Jag som sjuksköterska ser självvald inläggning som ett verktyg för patienten att ta kontroll över sin sjukdom. Det är patienten själv som tagit beslutet att söka vård istället för att sjukdomen har tagit makt över patienten och tvingar hen till vård. Detta ger patienten en oerhörd trygghet som jag inte tror kan åstadkommas med någon annan omvårdnadsintervention.
Hoppas självvald inläggning ska erbjudas fler
Självvald inläggning pågår som tre olika projekt inom några av våra verksamheter; Norra Stockholm Psykiatri, Psykiatri Nordväst, Psykiatri Södra Stockholm och Stockholm Centrum för ätstörningar. Det erbjuds patienter med ätstörningar, psykosdiagnos eller självskadebeteende.
Maria hoppas att alla verksamheter på sikt ska kunna implementera modellen.
– Det vi kunnat se hittills är att både patienter och personal verkligen tycker självvald inläggning är bra och i princip inga av personalens farhågor som de haft inför uppstart har besannats. Jag hoppas på en framtid när det här arbetssättet är systematiserat och att Självvald inläggning kan erbjudas till alla patienter.