Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer

Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer

Publicerat av: Redaktionen

Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer.

För de kvinnor i Sverige som lever med bröstcancer är effektiv och jämlik vård livsviktigt och avgörande.

– För att uppnå en god bröstcancervård krävs ett gemensamt ansvar från alla aktörer som på något sätt verkar inom området, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på hälsoportalen Netdoktor.

Därför lanserar nu Netdoktor, i samband med Världscancerdagen, en patientversion om vårdprogrammet; ”Nationellt vårdprogram – för dig med bröstcancer”.

Patientversionen som gjorts i form av en webbaserad utbildning är framtagen av Netdoktor tillsammans med Antonios Valachis, docent och överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för vårdprogram bröstcancer.

– Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer. Förhoppningsvis kan det på sikt hjälpa patienter att blir mer delaktiga i den beslutsfattande processen under deras vårdresa, säger Antonios Valachis.

Ska bidra till ökad kunskap och delaktighet

Vårdprogrammen inom cancervården riktar sig främst till vårdpersonal, därför är också vårdprogrammens texter svårlästa för gemene man. I en utvärdering av vårdprogrammen (2016) kunde man dessutom se att det fanns en efterfrågan på patientversioner.

Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer– Vi har lång erfarenhet av att skapa lättbegripliga och pedagogiska utbildningar som riktar sig till patienter och anhöriga. Vi såg också att det fanns ett behov av att få tillgång till en patientanpassad version av vårdprogrammet för bröstcancer. Det har varit ett omfattande arbete som vi hoppas kan bli ett stöd för patienterna, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på Netdoktor.

I utbildningen ”Nationellt vårdprogram – för dig med bröstcancer” får man bland annat svar på frågor som:

  • Vilka vårdrekommendationer finns det för olika former av bröstcancer?
  • Vad kan kan man som bröstcancerpatient förvänta sig under vårdresans gång?
  • Vilket stöd i form av Min vårdplan, vårdkontakter etc ska man få tillgång till?
  • Vad kan man förvänta sig efter behandlingen?
Bästa medicinska kunskapen – oavsett var du bor och vem du är

De nationella vårdprogrammen inom cancervården syftar till att bidra till en jämlik och god vård till alla patienter, oavsett var man bor, vilket kön man har eller vilken socioekonomisk status man tillhör.

De nationella vårdprogrammen ska bygga på den bästa medicinska kunskapen och ska ge rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter.

För att ta del av utbildningen loggar man in på Netdoktor Aktiv Patient.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>