Personer med social fobi får mindre symtom efter terapi med virtual reality
Hem NyheterForskning Personer med social fobi får mindre symtom efter terapi med virtual reality

Personer med social fobi får mindre symtom efter terapi med virtual reality

Publicerat av: Redaktionen

I en studie som publicerades i JMIR Mental Health visade personer med social fobi minskad social ångest och mindre negativt ältande efter en virtual reality-baserad exponeringsterapi.

Dessutom var denna minskning av symtom associerad med förändringar i hjärnaktiviteten när deltagarna skulle bedöma om positiva ord om dem själva var relevanta.

Personer med social fobi upplever en intensiv rädsla för kritik under sociala situationer som starkt försämrar deras livskvalitet. Vid utvärdering av potentiella behandlingar för diagnosen har psykologer förslagit virtual reality (VR)-terapi som ett effektivt sätt att lära ut hanteringsförmåga till personer med social fobi.

Ett team av forskare under ledning av Ji-Won Hur utarbetade en studie för att undersöka effekten av VR-terapi för att rikta in sig på en särskild del av social fobi som antas vara nyckeln till att sjukdomen inte blir bättre.

Personer med social fobi får mindre symtom efter terapi med virtual reality

Processande av självreferenser, som hänvisar till information relaterad till en själv, verkar vara överdrivet självkritisk bland personer med social ångest. Med hjälp av neuroimaging testade forskarna om VR-terapi kunde påverka delar av hjärnan som är ansvariga för självreferenshantering.

Kraftiga förändringar i hjärnan och kraftigt förbättrade patienter

Först deltog ett urval av 25 individer med diagnosen social fobi och 22 friska kontrollpersoner i en utvärdering vid baslinjen. Alla deltagare genomförde en bearbetningsuppgift utifrån självreferenser medan de genomgick funktionell magnetisk resonansavbildning (fMRI).

Efter VR -terapin visade deltagarna med social fobi en ökad aktivitet i olika delar av hjärnan. Dessutom visade de kraftiga minskningar av negativ ältande och lägre poäng på skalor som mäter social fobi.

Forskarna kommenterar att VR-terapin kan ha hjälpt social fobi-patienterna att acceptera de positiva orden som självrelevanta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>