Pionjären inom neurokirurgi, professor L. Dade Lunsford, får svensk utmärkelse för framstående arbete inom strålkirurgi
Hem NYHETER Pionjären inom neurokirurgi, professor L. Dade Lunsford, får svensk utmärkelse för framstående arbete inom strålkirurgi

Pionjären inom neurokirurgi, professor L. Dade Lunsford, får svensk utmärkelse för framstående arbete inom strålkirurgi

Publicerat av: Redaktionen

STOCKHOLM, 1 december 2017 – Elekta (EKTA-B.ST) meddelade i dag att professor L. Dade Lunsford, MD, University of Pittsburgh Medical Center, har tilldelats det prestigefyllda Herbert Olivecrona Award för sitt enastående bidrag till hjärnkirurgin genom Leksell Gamma Knife®.

Pionjären inom neurokirurgi, professor L. Dade Lunsford, får svensk utmärkelse för framstående arbete inom strålkirurgi 2Priset delas ut av Karolinska Institutet & Karolinska universitetssjukhuset till minne av professor Herbert Olivecrona (1891–1980) en internationellt ansedd neurokirurg och professor i neurokirurgi på Karolinska Institutet fram till 1960.

Professor Lunsford ansvarade för att införa Leksell Gamma Knife på University of Pittsburgh Medical Center år 1987, det första centret i USA som erbjöd denna ultramoderna form av hjärnkirurgi.

– Gamma Knife var en gång i tiden en omvälvande teknik. Med erfarenhet från 15 000 patienter som har behandlats i Pittsburgh under de senaste 30 åren kan vi bekräfta att Gamma Knife-kirurgi har blivit en teknik som är här för att stanna till följd av dess beprövade medicinska värde, förbättrade resultat för patienterna och förbättrad livskvalitet, plus lägre kostnader för både patienter och sjukförsäkringsbolag, säger L. Dade Lunsford.

Gamma Knife-kirurgi, ibland kallat stereotaktisk strålkirurgi (SRS), är ett icke-invasivt alternativ till traditionell hjärnkirurgi för behandling av komplexa, svårbehandlade tillstånd. Sedan den första användningen i slutet av 1960-talet har över en miljon patienter i hela världen fått behandling med Leksell Gamma Knife.

Utöver att Lunsford är Lars Leksell-professor och Distinguished Professor vid neurokiriurgiska institutionen vid University of Pittsburgh är han också chef för Center for Image-Guided Neurosurgery vid University of Pittsburgh Medical Center och även en internationellt erkänd auktoritet inom stereotaktisk kirurgi, strålkirurgi och minimalt invasiv kirurgi.

Som mottagare av utmärkelsen, som brukar kallas ”Nobelpriset i neurokirurgi”, kommer professor Lunsford att hålla sin Olivecrona-föreläsning, ” Can the future of neurosurgery innovation be sustained? ”. Ceremonin hålls på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm den 1 december 2017.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>