Hem NYHETERE-HÄLSA Plattor i pilot praktiskt och tryggt

Plattor i pilot praktiskt och tryggt

Publicerat av: Redaktionen

Tryggare, tillgängligare och effektivare.

Plattor i pilot praktiskt och tryggt 2

– Vår starkaste drivkraft är att svårt sjuka människor ska kunna känna sig ännu tryggare när de vårdas hemma. Det kommer alltid först, fastslår Georg Engel, verksamhetschef på Stockholms sjukhem, i en intervju med B3 Healthcare Consulting.

Det målet nås när Stockholms sjukhem pilottestar surfplattor hos patienter med avancerad sjukvård i hemmet. Verksamhetschefen Georg Engel tror att fler vårdgivare kommer att hänga på.

– Vår starkaste drivkraft är att svårt sjuka människor ska kunna känna sig ännu tryggare när de vårdas hemma. Det kommer alltid först, fastslår Georg Engel.

Han är verksamhetschef för den palliativa vården inom Stockholms sjukhem, som är en icke vinstdrivande stiftelse med omkring 1 000 anställda plus timpersonal. I ett första skede testar nu 20 av 230 inskrivna patienter med avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, den nya tekniken.

– Med hjälp av surfplattan ökar vi också tillgängligheten. Både mellan hem, sjuksköterska och ASIH-noden på kontoret.

Fram tills nu har allt arbete skötts med besök av sjuksköterska och läkare samt över telefon. Nu kan kontakterna ske oftare och enklare via surfplattans skärm, där patient och sjuksköterska ser varandra men där också möjligheten finns för patienten att visa exempelvis ett sår.

– Förhoppningsvis känner sig patienterna ännu mer trygga med det här komplementet. Självklart innebär det också att vi då kan jobba mer effektivt och sköta fler patienter.

Merparten av patienterna som har ASIH i Stockholms sjukhems regi befinner sig i livets slutskede, är ofta multisjuka och ofta äldre.

– Vi trodde att det kanske skulle innebära ett hinder för att introducera surfplattorna men än så länge har det inte blivit så. Inte i vår urvalsgrupp i alla fall. Patienterna pekar på plattan och säger ´det här är mitt ASIH’, ler Georg.

– De tycker att de kommit närmare personalen när det är lättare att få kontakt.

Surfplattan är av en vanligt förekommande modell, försedd med löst tangentbord. I ett första steg har chat introducerats. Att få chatta kan vara enklare än att ringa för den som är sjuk och här kan både dagsform och behov av påfyllning av förbrukningsvaror enkelt skötas, samtidigt som allt finns dokumenterat. I ett andra steg har videosamtalen prioriterats, där Georg, som själv är cancerläkare, konstaterar att vinsterna jämfört med ett vanligt telefonsamtal är stora.

Nu håller en kalenderfunktion på att introduceras. Den ska både kunna ge överblick över bokade möten och ha en påminnelsefunktion när medicin ska tas och liknande.

Fjärrmonitorering är ytterligare ett användningsområde som ska utvärderas. Då ska blodtryck, syrgas, blodsocker, vikt och liknande mätvärden kunna delas i realtid mellan patient och sjuksköterskan på kontoret.

– På så sätt kan vi till exempel följa en patient som blir dålig i feber efter en cellgiftsbehandling, på avstånd. Då kan både patienten och vi känna oss trygga med att vi kan följa hur personen mår.

Georg ser fram emot möjligheten att bygga ut funktionerna ännu mer. Men inte förrän man utifrån testverksamheten fått erfarenhet om vad som verkligen är viktigast.

– Vi behöver utvärdera. Sedan får vi skala upp det som ger mest värde. Då ska vi tämja den här kraften och lära oss använda den ordentligt!

För att finansiera verksamheten med surfplattorna har Stockholms sjukhem, som också bedriver egen forskning, skjutit till kapital. Ytterligare tillskott kommer från Innovationsfonden i Region Stockholm och mjukvaruleverantören Cuviva.

Pilottestet snabbades på när Coronaepidemin bröt ut. För att skydda den sköra patientgruppen med svårt sjuka blev surfplattan ett sätt att dra ned på antalet fysiska besök. I skrivande stund har i själva verket inte någon patient konstaterats ha fått Corona. Däremot doktorn själv, Georg.

– När jag blev sjuk tog jag med en platta hem, för att passa på att testa. Nu blev jag väldigt milt sjuk men jag kopplade upp mig på en saturationsmätare och chattade med en sköterska om min syremättnad i blodet. Sedan jag blev aldrig särskilt sjuk men tekniken fungerade riktigt bra!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>