Positiva relationer förbättrar det psykiska måendet
Hem ANNONS Positiva relationer förbättrar det psykiska måendet

Positiva relationer förbättrar det psykiska måendet

Publicerat av: Redaktionen

Det kan säga sig självt att dåliga relationer till sina medmänniskor i sin vardag skapar stress, oro och frustration vilket leder till en försämrad psykisk hälsa. Detta gäller såklart alla typer av relationer såsom hemma med partner och barn, på arbetsplatsen eller med vänner. Hur gör man då för att förbättra sina relationer och på så sätt må bättre? 

Kommunikation på rätt sätt är a och oPositiva relationer förbättrar det psykiska måendet

I alla relationer så är det hur man kommunicerar med varandra som är den stora boven eller den vinnande faktorn till hur relationen artat sig. Skär det sig mellan två individer så kan det vara svårt att rädda den relationen, om man inte kommunicerar på rätt sätt. Detta är grunden i alla relationer, både de nära och de mer ytliga. Det finns många sätt att förhålla sig till kommunikation och det pratas också om att man kommunicerar på olika sätt, dels genom verbala uttryck men också rent kroppsligt. Vissa sägs kommunicera bättre på det ena än det andra. 

Många har skrivit böcker om hur man hanterar relationer samt hur man lär sig att kommunicera bättre, exempelvis har vi Thomas Eriksons bok “Omgiven Av Idioter” där hans filosofi är att identifiera fyra personlighetstyper som färger och hur man sedan kommunicerar med dessa olika. 

Hur man kommunicerar hemma

Ibland är relationerna hemma extra slitsamma och anledningen kan förvisso variera men en bra början är att titta på hur man kommunicerar med varandra och om kan återgå till den kommunikationen som tidigare, förhoppningsvis, fungerat. På https://lovekompis.se/ t.ex. fokuserar man på kärlek och relationer, något som kan ge en liten knuff i rätt riktning. Annars kan det vara en bra idé att gå till en samtalsterapeut för att reda ut varför kommunikationen och/eller relationen försämrats.

Att förbättra relationer på arbetsplatsen

Har du problem med en arbetskollega? Lugn du är inte ensam. Det kan vara fråga om olika personligheter som inte “drar jämt”, bristande personkemi eller en kommunikation som inte fungerar m.m. Frågan är hur man tar itu med det. Är det en relation som behövs förbättras så behöver man lägga fokus på att arbeta på det. Men fråga dig själv först om det är en person du vill och behöver ha i din närhet. Handlar det om en person du knappt träffar så kanske inte ditt fokus heller ska ligga på den personen. Fokusera hellre på de positiva relationerna på arbetsplatsen. 

Är det däremot ett större problem med någon i din omedelbara närhet som du måste arbeta samman med dagligen, då är det dags att ta tag i det. Försök öppna upp en dialog med personen ifråga, be om att få dennes åsikt och synpunkt och bara lyssna. Håll dig öppensinnad och empatisk, undvik att bli defensiv och att hamna i försvarsställning. Förklara sedan din synvinkel om du känner att motparten är mottaglig till det, för självklart måste viljan att förbättra relationen komma från båda håll.

Skulle det inte fungera genom att sitta ner och komma fram till en lösning så behöver man troligtvis en medlare, antingen om det är en överordnad eller så kan det vara en facklig representant för det kan handla om en försämrad arbetsmiljö.

Oavsett situation så är en förbättrad kommunikation med medmänniskor nyckeln till goda relationer, arbetet börjar hos dig själv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>