Positiva resultat när världens första textila strålskyddskläder för operationspersonal utvärderades med hjälp av Kompetensförstärkningsmedel
Hem MEDICINTEKNIK Positiva resultat när första textila strålskyddskläder för operationspersonal utvärderades med hjälp av Kompetensförstärkningsmedel

Positiva resultat när första textila strålskyddskläder för operationspersonal utvärderades med hjälp av Kompetensförstärkningsmedel

Publicerat av: Redaktionen

Något som har ökat i vården under de senaste åren är bild-diagnostiska undersökningar där man använder röntgen under kirurgiska ingrepp.

För patienten (och för samhället) har det stora fördelar, men för personalen i operationssalen innebär det att de utsätts för en ökad mängd strålning under sin arbetstid.

Att det inte är riskfritt har många studier visat och bland annat handlar det om en ökad risk för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Självklart används redan olika strålskydd, men många är överens om att utvecklingen på området hittills har varit alltför långsam.

Positiva resultat när världens första textila strålskyddskläder för operationspersonal utvärderades med hjälp av KompetensförstärkningsmedelGöteborgsbaserade Texray har under tiotalet år arbetat med att utveckla ett innovativt textilt material som inte bara ger ett ökat strålskydd jämfört med konkurrenternas, utan också är först i världen att möjliggöra funktionell design av strålskyddande arbetskläder genom förbättrad ergonomi. Exempelvis väger deras textila material mycket mindre än det traditionella – en viktig aspekt under många långa operationer- och det är böjbart. Texray är ett av de företag som tidigare har beviljats ekonomiska medel i vår utlysning Kompetensförstärkning för småföretag.

Vi ringer upp Petra Apell, CEO och tillsammans med Fredrik Gellerstedt en av de två grundarna av Texray, för att höra på vilket sätt utlysningsmedlen kom till nytta.

Hej Petra, ni har tidigare fått medel ur vår utlysning Kompetensförstärkning för småföretag. Vad har ni gjort för medlen?

– Vi är väldigt glada att vi fick finansiering från Medtech4Health då det gjorde att vi kunde genomföra utvärderingar i klinisk miljö på en av våra produkter, MindPeace. Arbetet gjordes i samarbete med specialistläkare runtom i Tyskland som utvärderade produkten utifrån såväl ett strålskydds- som ergonomiperspektiv. MindPeace skyddar personalens sköldkörtel från strålning, och i den här utvärderingen kunde vi visa att den också minskar strålningen mot huvudet med ytterligare 97 %. En mindre rolig upptäckt som gjordes under utvärderingarna var att det årliga gränsvärdet för hur mycket strålning sjukvårdspersonal får utsättas för överskreds för vissa procedurer – något som specialistläkarna fann både överraskande och mycket alarmerande.

Hon fortsätter:

– För att optimera användarvänligheten och funktionaliteten genomfördes också en utvärdering av textil- och produktdesign. Där kunde vi se en mycket hög kundnöjdhet – något som är oerhört viktigt för en produkt som konkurrerar på en stor etablerad marknad.

Har ni haft nytta av resultatet från de kliniska utvärderingarna?

– Absolut! Utöver att vårt team har fått en bredare kunskap har det lett till att vi kunnat fördjupa flera samarbeten med för oss strategiskt viktiga partners på vår kommande tillväxtresa. Vi blev under hösten inbjudna till en av de största vetenskapliga kongresserna inom interventionsradiologi (CIRSE) med deltagare från hela världen. Under mötet fick våra produkter stor uppmärksamhet och de lyftes fram av framstående läkare. En annan mycket god nyhet är att resultatet av en klinisk studie relaterad till våra produkter nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Radiology.

Oftast avser vi patienter när vi talar om användare, men i det här fallet handlar det om att skydda sjukvårdspersonal från att skadas av sitt arbete. Utöver att man slipper bära den både tunga, skrymmande och varma utrustningen under långa ingrepp har Texray lyckats med att både höja skyddsgraden och skydda kroppsdelar som det saknades skydd för tidigare. Exempelvis sköldkörteln och huvudet. Texray är redan på god väg att ta sig in i världens operationssalar och vi ser fram emot att få följa deras fortsatta arbete. Stort lycka till, Petra och alla andra i Texray-teamet!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>