Hem NYHETER Premiär för Omtanken – en podd från stiftelsen Stockholms Sjukhem

Premiär för Omtanken – en podd från stiftelsen Stockholms Sjukhem

Publicerat av: Redaktionen

Stiftelsen Stockholms Sjukhem har startat podden Omtanken där medarbetare intervjuas om aktuella ämnen. Första avsnittet tar upp ensamhet.

Premiär för Omtanken – en podd från stiftelsen Stockholms Sjukhem 3Kommunikationschef Marianne Spiik ser podden som ytterligare ett sätt att sprida medarbetarnas kunskaper så att fler ska kunna ge en ännu bättre vård.

– Hos oss finns mycket kompetens samlad under ett och samma tak. Vi har bland annat en forsknings- och utvecklingsenhet och många kompetenta medarbetare i våra verksamheter som kan förmedla viktig kunskap, säger Marianne Spiik.

Misstag blev erfarenhet

I del ett av Omtanken intervjuas Peter Strang, cancerläkare och professor inom palliativ medicin vid Karolinska Institutet och Stockholms Sjukhem, om ämnet ensamhet. Han har bland annat skrivit boken Att höra till – om ensamhet och gemenskap, som exempelvis sätter våra sociala behov i ett evolutionärt perspektiv.

I podden berättar Peter om hur den ofrivilliga ensamheten påverkar vår hälsa och hur kroppen reagerar då vi utsätts för ensamhet. Han ger även exempel på hur vårdpersonal kan agera i sitt dagliga arbete för att motverka utanförskap och delar med sig av ett misstag som i slutändan ändå blev en bra erfarenhet.

– Ensamhet och gemenskap är något som vi på Stockholms Sjukhem vill lyfta. Vi har bland annat startat en caféverksamhet tillsammans med Röda Korset Kungsholmen dit alla är välkomna på onsdagar varje vecka för att få en trevlig pratstund. Att premiäravsnittet behandlar ämnet passar därför extra bra, säger Marianne Spiik.

Avsnitt två tar upp ämnet kost

I nästa avsnitt som kommer i början av februari lyfts frågan om hur viktig kosten och måltidssituationen är inom vården och äldreomsorgen. Stockholms Sjukhems dietist Jenny Johansson är då inbjuden och kommer bland annat ge tips på hur kosten och själva måltidsupplevelsen kan bli ännu bättre för de äldre.

– Vår podcast riktar sig både till professionen och allmänheten som kan var intresserade av de ämnen vi tar upp, säger Marianne Spiik.

Programledare för podden Omtanken är Mariana Lind, kommunikatör på Stockholms Sjukhem, som leder samtalet och ställer frågorna. Frida Lübeck från webbyrån Camelonta har klippt och producerat.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>