Pressen i sociala medier att visa en hälsosam kropp kan ha motsatt effekt
Hem LIVSSTIL Pressen i sociala medier att visa en hälsosam kropp kan ha motsatt effekt

Pressen i sociala medier att visa en hälsosam kropp kan ha motsatt effekt

Publicerat av: Redaktionen

Många känner en press att hålla uppe ett socialt CV med träningsrekord och vältränad kropp på Facebook och andra sociala medier.  Läkare och terapeuter varnar nu för riskerna med ett överdrivet fokus på hälsa. I Gävle planeras för ett resurscenter för antidopingfrågor ur ett samhälls- och folkhälsoperspektiv med fokus på bl a dopingens sociala effekter.

Ett sådant centrum skulle skapa en nationell kunskapsbank och kunna erbjuda utbildningar, kurser och konferenser inom antidoping.

Vi eftersträvar ett nätverk av resurspersoner och forskare för att stimulera forsknings- och utvecklingsprojekt inom området, säger Nader Ahmadi, prorektor vid Högskolan i Gävle.

Doping, användningen av prestationshöjande substanser och metoder, har länge varit en profilfråga i sport, men på senare år har det också blivit ett problem i samhället.

Doping börjar mer och mer smitta över till hälsostudior där vi har liten kontroll och det är egentligen här det stora problemet idag ligger, säger Göran Svedsäter, lektor i idrottsvetenskap och ämnesansvarig för idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

”Doping och folkhälsa”, skriven av Nader Ahmadi, Göran Svedsäter och Arne Ljungqvist, undersöker doping som en folkhälsofråga och betydelse och konsekvenser av doping i samhället i stort. Boken diskuterar också möjliga åtgärder för att ta itu med problemet på samhällsnivå.

Idag är det viktigt mellan individer att man kan redogöra för sin träning. Det är viktigt att redogöra verbalt att man tränar och att man visar upp en snygg och vältränad kropp.

Det finns ett socialt CV som det gäller att hålla uppe, genom att lägga ut uppgifter om hur och hur mycket man tränar, på Facebook och andra sociala medier. Har man inte sitt träningsrekord och sitt CV i ordning eller sin vältränade kropp, så ligger det ett moraliskt tillkortakommande i saken.

Då tar man inte vara på sig själv, man har för dålig självkontroll och man misshandlar sin kropp. Detta har blivit en social statusfaktor, säger Göran Svedsäter.

Allt oftare kommer nu också varningsrop från läkare och terapeuter. De uttalar att det inte är bra att ha ett så enormt fokus på hälsa. Flera börjar diskutera om inte detta får en motsatt effekt och skapar ett neurotiskt förhållande till det som är egentligen är sunt.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>