Psykisk ohälsa ökar bland unga – videoappen Wake Me Up vill motverka trenden
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa ökar bland unga – videoappen Wake Me Up vill motverka trenden

Psykisk ohälsa ökar bland unga – videoappen Wake Me Up vill motverka trenden

Publicerat av: Redaktionen

I december 2017 presenterade Socialstyrelsen en alarmerande rapport som visade att psykisk ohälsa hos barn och unga vuxna ökat kraftigt det senaste decenniet.

Psykisk ohälsa ökar bland unga – videoappen Wake Me Up vill motverka trenden 2Med bakgrund i det lanserades nyligen apptjänsten Wake Me Up, som vill vägleda och inspirera ungdomar i livet.

– Trenden är tydlig, unga idag mår sämre än tidigare generationer och hjälp behövs från olika håll, säger Kim Karhu, grundare av Wake Me Up.

Socialstyrelsens rapport från december ifjol visar att närmare 190 000 barn och unga vuxna lider av psykisk ohälsa på något vis, och att depressioner och ångestsymtom bidrar kraftigt till ökningen av psykisk ohälsa. Socialstyrelsens rapport visar att psykisk ohälsa hos barn i åldrarna 10-17 har ökat med 100 procent det senaste decenniet, och med 70 procent för unga vuxna i åldrarna 18-24. Den kraftiga ökning som rapporten vittnar om är, tillsammans med liknande information under våren 2018, bakgrunden till att Wake Me Up startats.

Rapporten visar även att psykisk ohälsa i tidig ålder kan leda till sjukdom under längre tid, och till och med direkt ödesdigra konsekvenser. Bearbetning av problemen i ett tidigt stadie kan hjälpa till att bromsa utvecklingen av problemen, men om Wake Me Up bedömer problemen som för allvarliga, kommer ungdomar att hänvisas vidare.

– Det är viktigt att understryka att Wake Me Up inte är sjukvård – utan hälso- och friskvård. Om vi bedömer att en ung människa har allvarliga bekymmer, kommer vi hjälpa personen att kontakta sjukvården, säger Kim Karhu.

Wake Me Up vill förebygga den psykiska ohälsan genom att ge unga människor chansen att prata om problem som de själva kan uppleva som för små för att prata om, för att på så vis undvika att problemen växer sig större. Kim Karhu och resten av teamet som står bakom Wake Me Up vill motverka psykisk ohälsa genom att stärka unga människors självkänsla.

Med bank-id loggar du in i appen och kopplar upp dig för ett gratis videosamtal med utbildade och erfarna samtalscoacher.

– När ungdomar hör av sig till oss så vill de ha en känsla av uppvaknande i livet, en sorts ”start-up”. Forskning visar att om vi upplever en moderat mängd motstånd, så blir vi bara starkare mentalt. Just därför vill vi vägleda unga och stärka deras motståndskraft och självkänsla, säger Kim Karhu.

Det kan vara allt från känslan av utanförskap, problem i skolan, relationer eller osäkerhet inför de första stegen in på arbetsmarknaden som gäckar ungdomar. Kim Karhu har kokat ner över 20 års erfarenhet av ledarskapscoachning i en utbildning som noga utvalda samtalscoacher, med tidigare erfarenhet av coaching, genomgår för att säkerställa rätt hjälp genom konfidentiella samtal.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>